Huizenmarkt Premium Corner

Huizenkoper in het nauw maakt rare sprongen

28 augustus 2018Leestijd: 10 minuten

Omkooppraktijken, machtsmisbruik, dealtjes met makelaars. Wanhopige huizen­jagers zoeken de grenzen op van de wet. ‘Je wordt ­gedwongen het spelletje mee te spelen.’ Maar wie het hoofd koel houdt, heeft tóch kans op succes.

Eigenlijk wilde Floris de Vries (38) helemaal niet meedoen aan ­‘makelaarsspelletjes’. Maar na een vergeefse zoektocht van zes maanden in Leiden naar een groter huis voor zijn gezin, gooide hij zijn principes over het tuinhekje. ‘Ik hoorde van een vriend dat er van alles te regelen valt wanneer je een makelaar wat hebt te bieden. Ik vroeg de verkoopmakelaar of hij mij het hoogste bod kon doorspelen in ruil voor de verkoop van mijn oude huis. Dat vond hij prima. Op maandag om 12.00 uur sloot de inschrijving en ik mocht hem om 12.05 uur bellen om aan de hand van zijn informatie mijn bod door te geven.’

De Vries vond het hoogste bod buitensporig hoog en besloot te passen. Een maand later probeerde hij dezelfde truc bij een andere makelaar. Ook die ging akkoord. De Vries slaagde er zo in om binnen een week een huis te kopen net buiten de karakteristieke Leidse binnenstad. Trots is hij er niet op. ‘Maar in deze gekke markt word je gedwongen om het spel mee te spelen.’

Meelopen in de tredmolen

Dat gevoel van meelopen in de tredmolen zullen veel huizenzoekers herkennen. Na een aantal tot niets leidende bezichtigingen begint het met het verhogen van het budget. Totdat daar de grens is bereikt. Een paar overbiedingen later sneuvelt het voorbehoud op bouwtechnische keuring. Helpt dat niet, dan verdwijnt ook het voorbehoud op financiering. Een risicovolle zet, die tot een groot financieel drama kan leiden.

Wie de overspannen taferelen aanschouwt, zou bijna vergeten dat een huis voor veel mensen de grootste aankoop uit hun leven is. Een aankoop waarvoor ze zich meestal voor tonnen in de schulden steken. In een normale situatie neemt iemand rustig de tijd om de markt te verkennen, de staat van een huis te inspecteren en zich te informeren over de buurt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.