Privacy

Facebook: asociaal netwerk of superslimme verleider?

28 maart 2018Leestijd: 1 minuut

De schimmige samenwerking met Cambridge Analytica heeft Facebook in de grootste crisis uit zijn bestaan gestort. Wat doet Mark Zuckerberg toch allemaal met uw data? Zijn er apps of sites waar uw gegevens wel helemaal veilig zijn? En is het einde van Facebook nabij?

In zijn nieuwjaarstoespraak zei oprichter Mark Zuckerberg dat 2018 het jaar van Facebook zou worden. De jonge techmiljardair zou wel eens gelijk kunnen krijgen, maar ongetwijfeld niet op de manier die hij in gedachten had. Het bedrijf verkeert in een crisis, als gevolg van het schandaal rond Cambridge Analytica.

Facebook, een a-sociaal netwerk?
Lees hier het Verhaal van de Week uit Elsevier Weekblad >>

Die dubieuze Amerikaans-Britse consultancyfirma wist illegaal gegevens van 50 miljoen Facebookgebruikers te bemachtigen en gebruikte ze onder meer in de verkiezingscampagne van Donald Trump. Terwijl Facebook zijn beurswaarde ziet dalen, vertrekken gebruikers en pakken zich bovendien donkere juridische wolken samen. Miljardenclaims dreigen.

Hoe goed houdt Facebook u eigenlijk in de gaten? En wat doet u ertegen? Kunt u nog wel onbekommerd WhatsAppen? Elsevier Weekblad zet in 22 vragen op een rij wat Facebook doet en van u weet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.