Pensioenstelsel

Pensioentopman: morrel niet aan pensioenstelsel

17 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Een grote hervorming van het pensioenstelsel, zoals het nieuwe kabinet wil, zal niet werken. Dat zegt pensioenbestuurder René van de Kieft deze week in een interview met Elsevier Weekblad.

Van de Kieft is een van de weinige experts die zich keren tegen de hervorming die nu in de Sociaal-Economische Raad wordt besproken. Individuele pensioenpotjes zouden in de plaats moeten komen van de huidige collectieve potten. Ook zouden jongeren meer pensioen moeten krijgen voor de premie die zij betalen, omdat hun premie langer rendeert.

Van de Kieft is bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder MN, dat de pensioenen van 1,9 miljoen mensen beheert, vooral van (oud-)werknemers in de metaalnijverheid. Daarnaast is hij voorzitter van het bestuur van het pensioenfonds van PostNL, waarbij bijna 100.000 mensen zijn aangesloten.

Stabiliteit

‘Mensen vinden stabiliteit en zekerheid belangrijk bij hun pensioen,’ zegt Van de Kieft tegen Elsevier Weekblad. ‘Wat we ze bieden met deze hervorming is méér onzekerheid en een pensioen dat meeschommelt met de beleggingen. Alsof je zin hebt in een BigMac, maar een Indische rijsttafel krijgt.’

Het aantal voorstanders van de hervorming is groot. Het kabinet, een meerderheid in de Tweede Kamer, de toezichthouders op de financiële sector, veel pensioenfondsen en vooraanstaande academici zijn voor. Volgens Van de Kieft gaat een grote stelselwijziging niet helpen om het vertrouwen van mensen terug te winnen, dat is aangetast na vele jaren waarin de pensioenen niet zijn verhoogd.

Vakbond tegen

Ook vakfederatie FNV verzet zich voorlopig tegen de hervorming, maar is niet principieel tegen. De vakbond wil in ruil voor haar handtekening onder een pensioenakkoord dat de AOW-leeftijd niet verder stijgt. ‘Ik denk niet dat er een drastische wijziging van het stelsel komt als FNV er niet achter staat,’ zegt Van de Kieft.

Lees hier het hele interview met René van de Kieft: ‘We rekenen onszelf arm met ons pensioen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.