Met deze belofte willen Britten bankiers in Londen paaien

14 november 2017Leestijd: 2 minuten
Canary Wharf in Londen - Foto: AFP

De Britten proberen uit alle macht vast te houden aan de bankiers in de hoofdstad Londen. De Britse Brexit-minister David Davis probeert de financiële sector dinsdag gerust te stellen: bankiers zullen na de Brexit een uitzondering vormen op de immigratiebeperkingen voor burgers uit de Europese Unie (EU).

Eerder werd al bekend dat hoogopgeleide EU-burgers het niet zo lastig zouden krijgen onder de Brexit-deal, maar dit is de eerste keer dat Davis zo specifiek over bankiers rept.

Twijfels over ‘Brexodus’ van banken

Davis maakt zijn belofte tijdens een conferentie voor bankiers in de Britse hoofdstad. Dit geldt niet alleen voor EU-burgers die in Groot-Brittannië werken: het moet ook voor Britse bankiers makkelijk zijn om gedetacheerd worden naar Europese lidstaten. De nieuwe immigratiewet wordt volgens Davis ergens in 2018 geïntroduceerd.

The City, het financiële centrum van Londen,  geldt als het grootste van Europa. Banken in het Londense financiële district twijfelen of ze hun hoofdkwartier voor Brexit moeten verplaatsen naar andere grote steden in de EU.

Bestuursvoorzitter van The City of London Catherine McGuinness is hoopvol over de woorden van Davis, maar zegt wel dat die woorden ook in daden omgezet moeten worden: ‘Het is in ieder geval duidelijk dat de regering onze bezwaren begrijpt,’ aldus McGuinness.

Regering wil speciale onderzoekscommissie voor migratie

De regering van de Britse premier Theresa May kondigde eerder aan een onafhankelijke migratiecommissie te willen die onderzoek doet naar het ‘type migratie’ dat het beste werkt voor de Britten. Dat onderzoek moet zich richten op patronen van migratie vanuit de EU, regionale verdeling van migranten, de verdeling van migranten over verschillende arbeidssectoren, en het opleidingsniveau van migranten. Het onderzoek is tot grote opluchting van midden- en kleinbedrijven, die veelal gebruik maken van EU-arbeidskrachten.

De bewindslieden werken al weken achter de schermen aan een Brexit waarbij het bedrijfsleven niet al te veel schade oploopt, en het land niet te protectionistisch wordt. De kans is groot dat het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de interne markt na de Brexit. Mocht dat wel gebeuren, dan wil de regering in ieder geval dat er een transitieperiode komt.