Goldman Sachs waarschuwt: beurskoersen historisch hoog

30 november 2017Leestijd: 2 minuten
De beurs staat historisch hoog - is een val dicht bi? - foto: ANP

Aan al het goede komt een einde, schrijven analisten van zakenbank Goldman Sachs in een onderzoeksrapport. Beurskoersen staan hoog: historisch zijn aandelen en obligaties maar zelden zó duur geweest.

Niet sinds 1900 waren aandelen zó duur, waarschuwt de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in een onderzoeksrapport. Beurskoersen staan buitengewoon hoog.

In de Verenigde Staten staan ze zelfs historisch hoog. De S&P500, de index van de vijfhonderd meest verhandelde aandelen op de Amerikaanse beurs, staat op 2.626 punten, bijna viermaal zo hoog als op het dieptepunt van de kredietcrisis.

AEX op koers om hoogtepunt van 2007 te evenaren

De AEX-index van de 25 meest verhandelde aandelen aan de Amsterdamse beurs staat op 544 en lijkt daarmee op koers om het hoogtepunt van vóór de kredietcrisis, 562 (op maandag 16 juli 2007) te evenaren.

Lees ook de analyse van Elsevier Weekblad over de hoge beurskoersen: Wachten op de koersval die maar niet komt   Met handige tips plus: wel of niet investeren in bitcoin?

‘Aandelen, obligaties en krediet zijn zelden alle drie tegelijk zo duur geweest,’ schrijven analisten van Goldman Sachs in het rapport. ‘Aan al het goede komt een einde,’ waarschuwen ze. Ze verwachten dat naarmate centrale banken hun stimuleringsprogramma’s afbouwen, het rendement op al deze beleggingen lager wordt.

30 maal de jaarwinst voor een aandeel

Beursanalisten meten de prijs van aandelen af aan het aantal maal de winst dat ervoor wordt betaald. In de Verenigde Staten betalen beleggers ruim 30 maal de jaarwinst voor een aandeel, wat betekent dat ze dertig jaar moeten wachten tot ze hun investering hebben terugverdiend.

In Nederland betalen beleggers ongeveer 24 maal de jaarwinst. De koerswinstverhouding is in Europa historisch lager dan in de Verenigde Staten.

Het optimisme op de beurs wordt overigens overtroffen door de gekte rondom cryptovaluta. De koers van bitcoin steeg in november met zo’n 65 procent. De belangrijkste cryptovaluta staat boven de 10.000 euro.