Deze techmiljardair is sceptisch over bitcoin

06 november 2017Leestijd: 2 minuten
SINGAPORE-INTERPOL-INTERNET-CRIME

De cryptomunt bitcoin en de onderliggende blockchain-technologie hebben hun verwachtingen vooralsnog niet waargemaakt. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat ze bestaande valuta en banken zullen vervangen.

Dat zegt de Ierse internetondernemer John Collison (27)  in een interview met Elsevier Weekblad.

‘In het begin dacht iedereen dat bitcoin een belangrijk betaalsysteem zou worden, maar de klantervaring bleek veel slechter te zijn dan wat mensen gewend zijn van een munt,’ zegt Collison die in 2010 samen met zijn broer Patrick betaalsysteem Stripe oprichtte.

Te onvoorspelbaar

Collison, die op 26-jarige leeftijd de jongste self made miljardair ter wereld werd, doelt op de hoge volatiliteit en het gebrek aan gebruiksvriendelijkheid van de bitcoin.

Volgens hem werken de huidige betaalsystemen ‘best goed’ en hij vindt het daarom ‘onwaarschijnlijk’ dat bitcoin de dollar of de euro op termijn gaat vervangen.

‘Het kan een uitkomst zijn voor landen waar de banksystemen niet goed werken. Maar hier in Europa zie ik mensen over vijf jaar niet hun kerstinkopen doen met bitcoin.’

Blockchain

Ook over de blockchain, de technologie achter bitcoin, tempert Collison de verwachtingen. ‘Banken praten graag over blockchain, maar doen ze er ook echt wat mee? Het netwerk achter de bitcoin gebruikt al veertig keer zoveel stroom als het netwerk van creditcardmaatschappij Visa. Blockchain is ook niet perfect.’

Los van de technische mogelijkheden ziet Collison niet hoe blockchain de rol van banken en toezichthouders kan vervangen.

Banken blijven nodig

‘Natuurlijk hebben we banken nog steeds nodig. Mensen willen een plaats waar ze hun geld kwijt kunnen en die plaats moeten ze kunnen vertrouwen. Dat is niet alleen belangrijk voor die mensen zelf, maar voor het financiële systeem zelf. Dat dondert in elkaar als je instituties niet meer kunt vertrouwen.’

Volgens Collison voldoet het huidige financiële systeem en is er geen noodzaak het te vervangen door bitcoin en blockchain. ‘Het zou heel erg zijn als we alle lessen die we de afgelopen vijfhonderd jaar hebben geleerd over ons financiële systeem opnieuw moesten leren in de bitcoinwereld.’