Beleggen

Bitcoin meer dan 100 miljard euro waard

02 november 2017

De totale waarde van bitcoins, ’s werelds grootste cryptovaluta, is voor het eerst boven de 100 miljard euro uitgekomen. Een bitcoin kost nu ruim 6.000 euro.

De vraag naar bitcoins is zo groot dat een enkele digitale munt sinds het begin van dit jaar ruim zes keer zoveel waard is geworden. Deze cryptovaluta, die ooit bedoeld was om ‘fysieke’ valuta als euro’s en dollars te vervangen, is daarmee meer een speculatieve belegging dan een handig betaalmiddel geworden.

Cryptovaluta schieten als paddestoelen uit de grond 

Voor zogenoemde Initial Coin Offerings worden nieuwe ‘munten’ aangemaakt

Sommige analisten vergelijken de gekte rond bitcoins met de tulpenmania in de zeventiende eeuw. In Amsterdam werden tulpenbollen destijds voor steeds hogere prijzen verhandeld tot de waarde ineenstortte en de bollen niets meer waard waren.

Berg aan bitcoin nog bescheiden

Met een totale waarde van 100 miljard euro streeft bitcoin vele beursgenoteerde bedrijven voorbij. Maar het is nog lang niet zo veel waard als Shell – dat een beurswaarde heeft van 225 miljard euro. Of als Unilever, dat 168 miljard euro waard is. En al helemaal niet als Apple, dat bijna 700 miljard euro waard is.

De vergelijking met aandelen is overigens niet helemaal terecht. Shell en Unilever betalen dividend. Bitcoin niet. Het is wat dat betreft beter de bitcoin te vergelijken met goud. Al het goud wereldwijd is samen bijna 6.000 miljard euro waard, oftewel zestig keer zoveel als alle bitcoin bij elkaar.

Hoe vergelijkt de bitcoin dan met de berg aan euromunten en -biljetten? Volgens de statistieken van de Europese Centrale Bank van eind september 2017 was er in totaal 1.140 miljard euro fysiek in omloop. Dat is dus ruim elf keer zoveel als aan bitcoin.

De handel in bitcoin even groot als in Shell-aandelen

Qua handelsvolume begint bitcoin wél in de buurt te komen van grote aandelenfondsen. Op 1 november werd er voor zo’n 260 miljoen euro aan bitcoin verhandeld. Dit is ongeveer evenveel als er dagelijks aan Shell-aandelen van eigenaar wisselen.

Bitcoin valt voorlopig nog in het niet bij de dagelijkse handel in goud. Op de London Bullion Market staat de teller aan het eind van de dag regelmatig op 200 miljard euro. Nog groter is het gat met de totale handel in andere valuta’s. Bij elkaar opgeteld wordt er dagelijks voor 4.400 miljard euro omgewisseld van de ene valuta in de andere.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.