‘Kabinet laat zich chanteren door Rusland’

03 november 2017Leestijd: 2 minuten
De Russische vrachtvervoerder ABC Cargo - ANP

KLM heeft een ‘commerciële overeenkomst’ gesloten met de Russische vrachtmaatschappij Air Bridge Cargo (ABC) in het conflict over vertrek- en landingsrechten op Schiphol. De dreigende sluiting van het Siberische luchtruim voor KLM is daarmee van de baan.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur was sprake van een ‘acuut probleem’. Dat is nu opgelost. Ook KLM bevestigde de deal met de Russen, na berichtgeving hierover in De Telegraaf. De deal houdt vermoedelijk in dat KLM een deel van zijn landingsrechten (slots) overdoet aan ABC, maar over  de afspraken doen het ministerie en de luchtvaartmaatschappij inhoudelijk verder geen uitspraken.

ABC is recent slots kwijtgeraakt op Schiphol en is het daar niet mee eens. Het conflict liep zo hoog op dat Rusland dreigde KLM-toestellen te weren uit het luchtruim boven Siberië. Het ultimatum loopt morgen af. KLM gebruikt de Siberische route voor bestemmingen in het Verre Oosten.

Vrachtvluchten komende weken hervatten

Volgens De Telegraaf zou het akkoord de Russen in staat stellen om hun vrachtvluchten op Schiphol in de komende weken te hervatten.

De situatie werd op hoog niveau besproken tussen de regeringen in Moskou en Den Haag. VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur drong er vervolgens op aan dat KLM en ABC rond de tafel zouden gaan voor een oplossing.

Knieval voor Russen

Volgens Caroline Ditvoorst, de onafhankelijke slotcoördinator van Schiphol, maakt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een knieval voor de Russen. ‘De Nederlandse boodschap is dat chantage loont,’ stelt ze in NRC Handelsblad. ‘Als Rusland hiermee wegkomt, gaat het vaker gebeuren.’

Niet alleen ABC diende per november een deel van de vluchten naar andere luchthavens te verplaatsen. Verscheidene luchtvrachtmaatschappijen hebben voor het komende winterseizoen geen of minder vertrek- en landingsrechten gekregen voor Schiphol. De reden is dat het maximumaantal vluchten op Schiphol van 500.000 vliegbewegingen per jaar is bereikt.

Minister Van Nieuwenhuizen ontkent dat de deal een knieval voor Rusland is. De minister benadrukte vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad dat het probleem ‘door private partijen’ is opgelost. Ze zei ‘blij’ te zijn dat het is gelukt.