Jaar bedenktijd voor bedrijven bij vijandige overnames? Dit wil minister Kamp

04 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Henk Kamp Foto: ANP

Demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) heeft de Tweede Kamer meer duidelijkheid gegeven over zijn opmerkingen over bedenktijd bij vijandige overnames. Hij zorgde vorige week voor verwarring in de Kamer toen hij aangaf dat de top van een bedrijf de overname een jaar lang moet kunnen tegenhouden.

In feite blijft Kamp bij zijn uitspraken. Het belangrijkste doel van de ‘pauzeknop’ die hij wil introduceren, is om het bestuur van een onderneming de tijd te geven met een ‘gepaste reactie’ op de overname te komen.

Gevolgen voor investeringsklimaat?

Het bestuur moet ‘bij een concrete dreiging vanuit aandeelhoudersactivisme of een vijandige overname een integrale afweging van alle stakeholderbelangen kunnen maken en een gepaste reactie tegenover de dreiging kunnen zetten’. Dat schrijft Kamp in een brief aan de Kamer.

Momenteel mag de top van een bedrijf alleen bedenktijd inlassen als de overname eigenlijk al rond is. Het gaat tegen Europese regels in om een nieuw bod te vertragen of te dwarsbomen.

Na de vijandige overnamepogingen waarmee Unilever en AkzoNobel de afgelopen maanden te maken kregen, wil Kamp de wet veranderen. In de Kamerbrief onderstreept de minister dat er ‘nog geen sprake is van een exacte en finale uitwerking’. Kamp overlegt nog met stakeholders en wil de komende tijd onderzoeken wat een wetswijziging betekent voor het Nederlandse investeringsklimaat.

Impact-proef en Europese regels

Opvallend is dat juist Kamps eigen VVD de effecten vreest van zo’n wetswijziging voor het bedrijfsleven in Nederland. Mogelijk is nieuwe wetgeving schadelijk voor het investeringsklimaat. De liberalen partij vrezen daarnaast luie bestuurders die niet luisteren naar kritische aandeelhouders. Kamerlid Aukje de Vries wil eerst onderzoeken wat de invoering van de ‘pauzeknop’ betekent. Daarmee ging Kamp akkoord.

De minister moet overigens ook onderzoeken wat bij een overnamebod wel en niet mag, gezien de huidige Europese wetgeving. Europese regels schrijven voor dat een openbaar bod niet mag worden vertraagd of anderszins getraineerd.