Banken

Bank Monte dei Paschi krijgt miljarden. Maar niet zomaar…

04 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De Italiaanse staat mag de oudste bank ter wereld toch redden. De Europese Commissie geeft dinsdag toestemming om 5,4 miljard euro aan belastinggeld in de noodlijdende bank Monte dei Paschi te pompen.

De redding is in strijd met Europese afspraken om te voorkomen dat banken worden gered met belastinggeld. Maar de Commissie maakt een uitzondering, zodat de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena definitief kan worden gered van de ondergang.

Bonusplafond

Begin vorige maand gaf de Commissie al toestemming om de bank te redden. Dinsdag werd duidelijk om welk megabedrag het gaat: er wordt 5,4 miljard euro in de bank gestoken. Daartegenover staat wel een aantal voorwaarden. De 26 miljard euro aan slechte leningen – leningen die waarschijnlijk nooit worden terugbetaald – moeten van de balans. De slecht presterende leningen worden verhuisd naar een ‘speciaal vehikel’, waaraan particuliere investeerders bijdragen.

Ook wordt er een bonusplafond geïntroduceerd voor de top van Monte dei Paschi. Om op lange termijn te overleven moet de bank flink snijden in de kosten. Een jaar geleden bepaalde het Europese Hof van Justitie nog dat Monte dei Paschi niet mag worden gered met belastinggeld. De enige overgebleven optie bleek toen het redden door middel van een bail-in, waarbij crediteuren, aandeel- en obligatiehouders betalen om de bank in leven te houden.

Obligatiehouders van Monte dei Pachi zijn niet louter stinkend rijke investeerders. In veel gevallen gaat het om families met een middeninkomen. Een bail-out zou dus aantrekkelijker zijn voor veel burgers dan een bail-in, waarbij een aantal families veel meer geld moet betalen om de bank te redden.

Slechte leningen

Vorige zomer dreigde een bankencrisis uit te breken in Italië, waar een reeks financiële instellingen dreigde te vallen door het grote aantal uitstaande slechte leningen. Monte dei Paschi, de oudste bank ter wereld – opgericht in 1472 – bleek het zorgenkindje. Vorig jaar kwam Monte dei Paschi tot een deal met zes grote banken, waaronder JPMorgan en Goldman Sachs.

De deal bleek niet genoeg om de megabank overeind te houden. Daarom kwam de Europese Unie Italië de afgelopen weken tegemoet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.