Blokker zakt dieper weg in financiële misère

13 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Blokker Foto: ANP

De noodlijdende winkelketen Blokker probeert zichzelf opnieuw uit te vinden door bijvoorbeeld een nieuwe modernere inrichting van de winkels. Tot een klinkend resultaat heeft dat tot dusver nog niet geleid. De keten boekte over 2016 een megaverlies.

Blokker Holding kwam onder de streep ruim 180 miljoen euro tekort. Een jaar eerder was het nettoverlies nog 52 miljoen euro.

Forse inkrimping

Het bedrijfsresultaat (ebitda) zakte daarbij 49 miljoen euro in het rood, van een operationele winst van 7 miljoen euro in 2015. De omzet liep stevig terug: een daling van ongeveer 5 procent tot iets minder dan 2 miljard euro. Volgens het concern komen de slechte resultaten over 2016 ook door ingrepen die de winkelketen vorig jaar al doorvoerde bij de winkels van Blokker en de aanhangende ketens Xenos, Cook&Co en Intertoys.

Lees dit verhaal uit Elsevier WeekbladGeen topman die beter wist wat zijn klanten wilden dan Jaap Blokker. Ooit waren zijn winkels vol mensen op zoek naar luchtverfrissers, stoffers en blik, spullen voor in de keuken en meer van dit soort zaken. Nu komen er weinig mensen meer. Het is moeilijk in de ‘V&D-zone’ > 

2017-02-14 17:30:21 AMSTERDAM - Een filiaal van Blokker aan de Bilderdijkstraat. De winkelketen grijpt wegens tegenvallende resultaten terug op goedlopende producten uit het verleden. Artikelen als groene zeep, sudderplaatjes en de pluizentondeuse keren terug in de schappen. ANP ROBIN UTRECHT

 

Die ingrepen gingen gepaard met 100 miljoen euro aan eenmalige lasten. Blokker kondigde in mei al een forse inkrimping aan die het tij bij het bedrijf ten positieve moet keren. Tweehonderd winkels worden gesloten.

Bij de holding verdwijnen in totaal zo’n 1.900 banen. Ook zullen ketens als Xenos, Intertoys, Bart Smit worden afgestoten. Het bedrijf wil zich weer volledig gaan richten op de filialen van Blokker zelf. Veel winkels krijgen (of kregen al) een nieuw design.

Per saldo gingen 105 eigen winkels dicht, wat een flinke hap uit de omzet haalde. Vooral op het gebied van huishoudelijk artikelen werd hierdoor een stuk minder verkocht. Exclusief de winkelsluitingen daalden de opbrengsten met 2,3 procent.

Lichtpuntjes in alle misère

Toch zijn ook er wel wat lichtpuntjes in de duisternis. Zo werden er online wel redelijk goede zaken gedaan, waar de holding eerst nog steken liet vallen. De verkopen bij alle webwinkels van Blokker tezamen gingen met 30 procent omhoog naar 173 miljoen euro.

Verder noteerde woonmeubelketen Leen Bakker – nu nog in handen van Blokker – een bescheiden omzetstijging. 2,7 procent bedroeg deze. Van die keten is overigens al bekend dat deze wordt verkocht aan investeerder Gilde Equity Management.