Hoe Trumps overwinning George Soros een miljard kostte

13 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP/EPA

Investeerders die dachten dat markten zouden instorten na de verkiezing van Donald Trump, zaten ernaast. Miljardair en politieke investeerder George Soros heeft bijvoorbeeld veel geld verloren vanwege zijn voorspelling dat vooral Amerikaanse beurzen zouden kelderen.

De 86-jarige Soros is een steenrijke Amerikaanse investeerder die miljoenen doneert aan progressieve en sociale politieke partijen en campagnes. Zijn standpunten staan vaak haaks op die van Trump. Net als veel analisten dacht Soros dat Trumps voorliefde voor protectionisme en zijn ondiplomatieke houding voor problemen zou zorgen voor de Amerikaanse handel.

Wat gebeurde er precies?

Soros ‘wedde’ als het ware op de dalende koers van aandelen en beurzen. Hij verwachtte dat ze zouden dalen, dus zette hij daar geld op in. Maar verwachtingen van investeerders dat de infrastructuurplannen van Trump en zijn haat jegens strenge regels voor bankiers een boost zullen geven aan de economie, hebben er juist voor gezorgd dat beurzen flink zijn gestegen. Het gevolg was dat Soros een verlies van ongeveer 1 miljard dollar heeft geleden (940 miljoen euro), uit een fonds van ruim 30 miljard dollar.

De oud-fondsbeheerder van Soros, Stanley Druckenmiller,  was juist optimistisch over de economie onder president Trump. Volgens de Wall Street Journal bewerkstelligde hij met slimme investeringen een zeer hoog rendement.

Soros heeft vaker zijn zorgen geuit over het presidentschap van Trump. Hij denkt dat de Amerikaanse democratie in een crisis verkeert. ‘De elites hebben de democratie gestolen, en Trump is niet bepaald van plan om deze te redden.’ Trump zou volgens Soros zelfs ‘meer affiniteit hebben met dictators’ dan met democratische landen en leiders.

Soros-lek

De omstreden multimiljardair kwam in augustus weer in het nieuws omdat hij veel meer zou hebben geïnvesteerd om de publieke opinie tijdens het Oekraïnereferendum in Nederland te sturen dan in eerste instantie werd gedacht. Hij investeerde flink in groepen en partijen die voor het associatieakkoord met Oekraïne waren.

Het gaat vooral om geld aan politieke organisaties of donaties waarmee Soros bepaalde instanties wil stimuleren politieke projecten voort te zetten of een campagne te starten. Tussen 2009 en 2014 kregen Nederlandse stichtingen en verenigingen bijna vijf miljoen euro van de miljardair. Dat bleek toen uit het Soros-lek.