economie

Ryanair-baas: gratis vliegen wordt snel werkelijkheid

23 november 2016

Vluchten die helemaal niets kosten: volgens Ryanair-CEO Michael O’Leary moet het binnen vijf à tien jaar de realiteit zijn. Dan moet de luchtvaartmaatschappij in de tussentijd wel andere inkomstenbronnen weten te vinden.

O’Leary, een man die bekend staat om zijn wilde ideeën, zei woensdag op een conferentie in Londen dat zijn maatschappij binnenkort gratis tickets wil aanbieden voor veel Ryanair-vluchten. ‘Onze uitdaging is om de vliegtarieven verder en verder naar beneden te krijgen. Mijn visie is om binnen vijf à tien jaar gratis vluchten aan te bieden.’

Inkomsten op vliegvelden moeten worden gedeeld
De belastingen op vliegen moeten dan wel omlaag, stelt O’Leary, en vliegvelden moeten ook willen meewerken. Als alle vliegtuigen sowieso vol zitten, kan meer geld worden verdiend aan aankopen die reizigers doen.

‘De inkomsten van mensen die door vliegvelden lopen en spullen kopen, moeten in de toekomst worden gedeeld,’ vindt O’Leary. Dat zal wellicht niet snel gebeuren op belangrijke vliegvelden als Heathrow, vervolgt hij, maar wel op minder populaire luchthavens.

‘Ryanair betaalt mensen al om met ze te vliegen’
Prijsvechter Ryanair groeit nog altijd en boekte afgelopen jaar een winst van meer dan 1,2 miljard euro. Dit jaar vervoert het bedrijf naar verwachting bijna 120 miljoen passagiers, het doel is om in 2024 boven de 200 miljoen passagiers te zitten.

Deels komt de winst al voort uit andere zaken dan de inkomsten van vliegtickets. ‘Deze week verkopen we tickets voor 4 pond, terwijl de belasting 13 pond is. Ik betaal mensen om met ons te vliegen,’ aldus O’Leary. Het verdienmodel is steeds meer gericht op randaankopen: een kwart van de inkomsten komt uit zaken als huurauto’s.

Gemiddeld liggen de prijzen van een ticket bij Ryanair trouwens wel hoger. Volgens The Guardian kostte een vlucht afgelopen jaar gemiddeld 46 euro, inclusief één koffer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.