Italianen raken volledig in paniek over referendum

27 november 2016Leestijd: 2 minuten
Italië Foto: EPA

Over een week wordt het Italiaanse referendum gehouden, en de Italianen beginnen in paniek te raken. Een stem tegen de verandering van de Italiaanse bestuursstructuur wordt ook gezien als een stem tegen het pro-EU-beleid van premier Matteo Renzi.

Een ‘nee’-stem zou uiteindelijk kunnen leiden tot een ‘Quitaly’: het vertrek van Italië uit de eurozone en uiteindelijk zelfs de Europese Unie. Renzi heeft ook aangegeven op te stappen als premier indien de Italianen tegen de verandering van de bestuursstructuur stemmen.

Referendum over Europa

2016-10-30 14:02:56 epa05609881 The handout picture released by the Palazzo Chigi Press Office shows Italian Premier Matteo Renzi leaving after a press conference following the strong earthquake in central Italy, Rome, Italy, 30 October 2016. A 6.6 magnitude earthquake struck 6km north of Norcia, Italy, on 30 October 2016. EPA/TIBERIO BARCHIELLI / PALAZZO CHIGI PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVESRenzi verzet zich tegen uitbreidende macht Brussel: ‘Italië zal geen spaarvarkentje meer zijn van de EU’

Als de Italianen voor het wetsvoorstel stemmen, zal de macht van de Senaat worden ingeperkt. Maar de populistische Vijfsterrenbeweging roept burgers op tegen het voorstel te stemmen, met een heel ander doeleinde.

De beweging hoopt met een ‘nee’-stem de macht van Renzi te ondermijnen en een proteststem uit te brengen tegen de bezuinigingsregels van de Europese Unie. De Vijfsterrenpartij maakt van het referendum wederom een referendum over Europa. Zo zorgde Brussel ervoor dat Renzi de Italiaanse banken niet kon redden met overheidsgeld, tot onvrede van veel Italianen.

Onrust op de beurzen

Volgens de peilingen ziet het er niet goed uit voor Renzi. Uit angst voor een Italiaans vertrek uit de Europese Unie, hebben veel Italianen hun euro’s ingewisseld voor Zwitsers goud, een ‘veilige haven’ voor investeerders. Een groot aantal experts en investeerders heeft al gewaarschuwd voor het ‘apocalyps’-scenario dat zou kunnen volgen als de Italianen inderdaad hun afkeer van de EU laten zien.

Maria Paola Toschi, een prominente beursstrateeg van JP Morgan zei begin november dat beleggers de laatste weken van het jaar vooral kijken naar het Italiaanse referendum. ‘Een ‘nee’-winst zou een lange periode van onzekerheid en politieke instabiliteit betekenen. De toekomst van de huidige coalitie, die zich altijd heeft gericht op hervormingen, wordt zeer onzeker.’