Samsung stopt met explosieve Note 7: dit moet u weten

11 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Het Zuid-Koreaanse Samsung heeft besloten helemaal te stoppen met het probleemtoestel Galaxy Note 7. De telefoon, die in bepaalde gevallen spontaan explodeerde, wordt niet meer geproduceerd of verkocht.

De Galaxy Note 7, de grotere versie van de Galaxy S7, had moeten concurreren met de Apple iPhone 7 Plus, maar de lancering is uitgelopen op een totale pr-ramp. Kort na het uitbrengen van de telefoon bleek dat de batterij kon ontploffen en dat het toestel brandgevaarlijk is. Begin september besloot Samsung de 2,5 miljoen verkochte exemplaren van de Galaxy Note 7 terug te roepen.

Gewonden en ontruimingen door ontploffende batterij
In verschillende landen raakten de afgelopen weken mensen gewond door de telefoon, en in Amerika moest een vliegtuig worden geëvacueerd nadat een Note 7 in brand vloog. De accu’s waren zo gevaarlijk dat het bedrijf daarna nog verder ingreep en gebruikers opriep de telefoon direct uit te schakelen en niet meer te gebruiken. Ook vervangende toestellen, met andere accu’s, vertoonden problemen.

Samsung maakte dinsdag bekend te stoppen met de productie van Note 7. Eerder op dinsdag zei de mediagigant al dat de verkoop van het apparaat wereldwijd was gestopt, dat blijkt nu definitief te zijn. Het omruilen van toestellen is vanaf nu ook niet meer mogelijk.

Financiële tegenvaller voor technologiebedrijf
In Nederland was de lancering van de telefoon al uitgesteld naar aanleiding van de problemen. Mensen die het toestel hebben gereserveerd kunnen hun geld terugvragen, of een andere smartphone van het merk bestellen.

De problematische uitrol van de telefoon zetten het aandeel van Samsung op de beurs in Seoul stevig onder druk. Het bedrijf zag door een koersval van 8 procent dinsdag circa 17 miljard dollar aan beurswaarde verdampen.