Ontploffende telefoons betekenen debacle voor Samsung

12 september 2016Leestijd: 2 minuten
De Samsung Note 7 had moeten concurreren met de Apple Iphone 7 Plus. Foto: EPA

De problemen met de Galaxy Note 7-telefoon van Samsung worden steeds groter. Het toestel blijkt zo brandgevaarlijk dat het Koreaanse bedrijf gebruikers oproept de telefoon direct uit te schakelen. Door het debacle daalde de marktwaarde van Samsung binnen twee dagen met 22 miljard dollar.

Begin september besloot Samsung de 2,5 miljoen verkochte exemplaren van de Galaxy Note 7 terug te roepen, omdat de batterij kan ontploffen en het toestel brandgevaarlijk is. Vooralsnog hebben veel gebruikers hun toestel nog niet ingeleverd.

Tientallen telefoons ontploften
Het bedrijf besloot daarop maandag om alle gebruikers een push-bericht te sturen met een nieuwe oproep. Het bedrijf vraagt gebruikers nu zelfs om de telefoon meteen uit te zetten, ondanks dat het ook zegt dat een ontploffende accu ‘zelden’ voorkomt. Er zijn 36 bekende gevallen van een Note 7-telefoon die in brand vloog of ontplofte. Afgelopen vrijdag liep een Amerikaanse jongen daarbij brandwonden op.

Samsung note
Foto: Reuters

Er was meer slecht nieuws. Australische vliegmaatschappen en het Duitse Lufthansa hebben het gebruik van de mobiel in hun vliegtuigen verboden, en de Amerikaanse overheidsdienst van consumentenproducten raadt aan het toestel niet meer te gebruiken.

Problemen betekenen financiële klap voor Samsung
De gevolgen voor het Koreaanse bedrijf kunnen groot blijken. De verkoop van het topmodel phablet (een mix tussen een telefoon en een tablet) zal naar verwachting laag uitvallen, terwijl het had moeten concurreren met de Apple iPhone 7. Bovendien stortte de marktwaarde van het bedrijf snel in: Bloomberg becijferde dat het bedrijf op vrijdag en maandag in totaal 22 miljard dollar aan beurswaarde zag verdampen.

Daarnaast zal het terugroepen en vervangen van 2,5 miljoen telefoons nog eens miljarden dollars kosten, verwachten economen. In Nederland was de telefoon nog niet verkrijgbaar, wel kon het toestel worden gereserveerd. Dat is nu niet meer mogelijk.