economie

Vooral banen schrappen: zo wil ABN Amro 200 miljoen besparen

17 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

 

ABN Amro gaat een kwart van de kosten van ondersteunende en controlerende diensten besparen. Hoe de bank de kostenbesparingen precies zal realiseren, wil het nog niet zeggen. Een ding is wel duidelijk: ABN Amro gaat weer snijden in het personeelsbestand.

De bank kondigde op woensdag aan kosten te willen verlagen na teleurstellende resultaten: de nettowinst in het afgelopen kwartaal daalde met zo’n 35 procent naar 291 miljoen euro. Bestuursvoorzitter en oud-politicus Gerrit Zalm heeft aan dat het vooral gaat om ondersteunende activiteiten.

Ondersteunende functies

De kostenoperatie moet 200 miljoen euro besparen. Dat is een kwart van de 800 miljoen die ABN Amro uitgeeft aan ondersteunende en controlerende diensten. Tegen NOS zegt Zalm dat de bank misschien wel meer gaat snijden in de kosten na deze eerste besparingsronde.

‘Het betreft de ondersteunende functies, zoals finance, HR, communicatie, dat soort zaken. We denken dat we daar tweehonderd miljoen kunnen besparen,’ aldus Zalm. Volgens de topman zal het voor een deel om vaste werknemers gaan. ‘Ook om inhuur, catering, huisvesting, dus er zijn verschillende kostensoorten. Maar het zal zeker ook personeel betreffen.’

2015-02-20 11:18:58 AMSTERDAM - Gerrit Zalm, voorzitter van de Raad van Bestuur, tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2014 van de ABN AMRO bank. ANP LEX VAN LIESHOUTTreedt Gerrit Zalm af als topman van ABN Amro? Zijn opvolger moet de bank een nieuw gezicht geven

Financieel directeur Kees van Dijkhuizen voegt daaraan toe dat gedwongen ontslagen niet zijn uit te sluiten. Wel hoopt de bank in overleg met het personeel de kostenoperatie uit te voeren. Het bestuur wil nog niet zeggen hoeveel banen worden geschrapt. Vakbond FNV was al op de hoogte van de plannen, maar weet ook nog niets over het aantal werknemers dat zal worden ontslagen.

Verlagen van kostenratio

Het ultieme doel is het verlagen van de kostenratio. ABN Amro zal efficiënter moeten werken. In het eerste halfjaar van 2016 was de koersratio van de bank bijna 62 procent. Het bedrijf wil werken naar een kostenratio van onder de 60 procent. Over het algemeen hebben efficiënte banken een ratio van 50 procent.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De gerapporteerde nettowinst van ABN Amro daalde met meer dan een derde, maar de onderliggende winst (zonder bijzondere kostenposten) steeg met 10 procent. De onderliggende winst was hoger dan analisten hadden verwacht en aandeelhouders waren duidelijk blij met het de kostenbesparingen die door ABN Amro werden aangekondigd: het aandeel steeg met bijna 5 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.