Roamingkosten in EU afgeschaft: wat betekent dat voor u?

21 september 2016Leestijd: 2 minuten
Het krampachtig uitschakelen van het mobiele internet als u de grens passeert is vanaf volgend jaar verleden tijd - Foto: AFP

De Europese Commissie ligt niet langer dwars bij het afschaffen van de extra kosten voor roaming in Europese lidstaten. Wat betekent dit concreet?

Vanaf juni 2017 worden geen extra kosten in rekening gebracht voor roaming in andere EU-lidstaten. Feitelijk komt dit erop neer dat uw mobiele internet over de gehele EU beschikbaar is. Het krampachtig uitschakelen van uw mobiele internet als u de grens passeert is vanaf volgend jaar dus verleden tijd.

Tijdsbeperking is niet meer

Eerder deze maand werd nog gesproken van een tijdsbeperking voor de kostenvrije periode. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie kwam met een voorstel voor een maximum van 30 dagen kostenvrij roamen, met een maximum van 90 dagen per jaar in totaal. Dat plan stuitte op veel verzet, omdat het vooral telecombedrijven ten goede zou komen en niet de consument. Vier dagen later trok Juncker het plan weer in.

De roep om een tijdslimiet kwam vooral van telecombedrijven, die vrezen voor verlies als de roamingkosten worden afgeschaft. De Europese Commissie brengt woensdag een rapport uit, waarin het plan nader wordt toegelicht.

Zo zijn gebruikers weliswaar niet gebonden aan een tijdslimiet, maar wel aan een fair use policy: dit betekent dat er een zekere datalimiet wordt ingesteld, om te voorkomen dat telecombedrijven in het buitenland het slachtoffer worden van abusievelijk gebruik door consumenten. Het zal dus waarschijnlijk niet mogelijk zijn om hele seizoenen van series te downloaden via het mobiele datanetwerk in andere EU-lidstaten.

Ook hebben telecombedrijven de mogelijkheid om een aanvraag te doen om extra kosten in rekening te brengen bij consumenten die misbruik lijken te maken van de Europese ‘Digitale Unie’. De consumenten heeft op zijn beurt dan weer de mogelijkheid om die extra kosten aan te vechten.

EU wil misbruik kunnen bestrijden

‘Stel, je bent in Dublin en je belt naar Londen met een Letse SIM-kaart, dan betaal je slechts 15 procent van de prijs die je zou moeten betalen. Dit soort misbruik willen we kunnen bestraffen,’ zegt de digitale eurocommissaris Günther Oettinger, volgens Politico. Het is dus niet de bedoeling dat EU-burgers massaal abonnementen gaan afsluiten in landen waar de kosten lager liggen.

Mensen die bijvoorbeeld in het ene land wonen, maar in een andere lidstaat werken, hoeven geen roamingkosten te betalen. Voor dat soort mensen is het geen misbruik, aldus vicevoorzitter van de Europese Commissie Andrus Ansip.

Het afschaffen van de roamingkosten was een van de eerste beloften van Juncker toen hij aantrad als president van de Europese Commissie.

De Commissie waarschuwt nog wel dat voordat de roamingkosten compleet kunnen worden afgeschaft voor gebruikers, de nationale overheden tot een besluit moeten komen over hoe telecombedrijven kosten bij elkaar in rekening brengen wanneer consumenten verschillende netwerken gebruiken.

Deze onderhandelingen moeten voor juni 2017 voltooid zijn, zodat consumenten daarna gelijk gebruik kunnen maken van het Europese roamingkostenvrije mobiele datanetwerk.