economie

‘Gratis wifi voor iedereen’: zo wil Brussel scoren bij jongeren

14 september 2016Leestijd: 2 minuten

Brexit, zijn afkeer tegen populisme en de maar voortdurende crisis in de EU: dat zijn de blikvangers in de jaarlijkse toespraak van Jean-Claude Juncker. Maar de voorzitter van de Europese Commissie deed ook een aantal beloften om Europa ‘sterker te maken’.

Een van de opvallendste voorstellen is het gratis maken van wifi in elke Europese stad en elk dorp. Dat moet volgens Juncker gebeuren tegen 2020. Het idee is dat iedere Europeaan in het centrum vrijelijk kan surfen.

Afschaffen van roamingkosten

De Luxemburger vindt daarnaast dat iedereen in de EU – dat zijn bij elkaar zo’n 500 miljoen inwoners – in 2025 toegang moet hebben tot supersnel internet, via een 5G-netwerk. Dat is niet alleen gunstig voor de consument, maar ook voor de werkgelegenheid, denkt hij: met beide projecten (gratis internet en toegang tot 5G) kunnen twee miljoen banen worden gecreëerd. Het is vooral veel ‘zullen’ en ‘zouden moeten’: of het allemaal gaat gebeuren is nog maar de vraag.

Juncker wil duidelijk vaart zetten achter de Digitale Unie.

Hij herhaalde nog maar eens zijn belofte dat voor roaming in lidstaten buiten het eigen land vanaf juni 2017 geen extra kosten in rekening worden gebracht. Dat betekent dat je je mobiele internet niet meer krampachtig hoeft uit te schakelen, zodra je de grens passeert.

Toch zijn er nog wat haken en ogen. Telecombedrijven willen dat deze kostenvrije periode wordt beperkt – nadelig voor bijvoorbeeld studenten die een tijdje in het buitenland studeren, die dan ook begonnen te klagen. Er wordt nog altijd gesteggeld over de duur van de kostenvrije periode.

Junckers handreiking naar jongeren

Junckers pleidooi is een duidelijke handreiking naar jongeren. Het versterken van de economie betekent volgens hem niet alleen investeren in internetverbindingen, maar ook in start-ups en jonge werklozen. In landen als Spanje en Italië is de jeugdwerkloosheid na de crisis nog altijd torenhoog. ‘Ik kan niet accepteren dat Europa het continent is van de jeugdwerkloosheid,’ zegt Juncker daarover.

Het is voor hem onbestaanbaar dat millennials – de laatste generatie die werd geboren in de vorige eeuw – mogelijkerwijs de eerste generatie in zeventig jaar tijd wordt die het slechter heeft dan hun ouders. Volgens Juncker zijn er genoeg jongeren die een ‘zinvolle bijdrage’ willen leveren aan onze samenleving’ en solidair met anderen willen zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.