Apple-baas Tim Cook: ‘Verdict van Brussel is politieke rotzooi’

01 september 2016Leestijd: 2 minuten
Tim Cook Foto: ANP

Dat elektronicabedrijf Apple nu 13 miljard euro moet terugbetalen aan Ierland is volgens CEO Tim Cook ‘politieke onzin’.  Ierland wordt ‘gepest’ door de Europese Commissie, en het bedrag dat is genoemd is totaal uit de lucht gegrepen.

De Apple-baas haalt flink uit naar Brussel in een interview met The Irish Independent. Cook geeft in het gesprek ook aan dat hij de samenwerking met Ierland graag doorzet en de partijen gaan eventueel zelfs samen in hoger beroep.

Gewerkt volgens de regels

‘We hebben netjes volgens de regels gewerkt,’ zegt de normaal gesproken rustige Cook in een fel interview. ‘De Commissie heeft gewoon een nummer uit de lucht gegrepen, geen idee waar dat vandaan komt. Tijdens een van de genoemde jaren was Apple volgens mij zelfs de grootste belastingbetaler in Ierland.’

De Europese Unie (EU) heeft duidelijke regels over staatshulp. Overeenkomsten die bedrijven oneerlijk belastingvoordeel geven ten opzichte van andere organisaties, zodat ze sneller geneigd zijn zich te vestigen in bepaalde landen, zijn verboden. Apple omzeilde deze wetten echter, door een virtueel ‘hoofdkantoor’ van Apple Sales International op te richten dat niet in een land is gevestigd.

Belastingvoordeel was onderdeel van afspraken

Ierland hanteerde voor Apple een veel lager belastingtarief dan de 12,5 procent die het land normaal eist van bedrijven. Dat is niet de bedoeling, aldus Margrethe Vestager, Europees mededinging commissaris. Volgens Cook is het gewoon onderdeel van de afspraken tussen Ierland en het bedrijf.

‘Samen bloeien Ierland en Apple, zo zie ik deze relatie. Het is een huwelijk van 37 jaar en net zoals bij elk huwelijk maak je moeilijkere tijden mee, maar we gaan samen verder.’ De directeur blijft echter boos op de Commissie: ‘Gekmakend en teleurstellend.’