Apple moet 13 miljard terugbetalen aan Ierland: waarom?

30 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Apple moet vermoedelijk flink in de buidel tasten - bron:AFP

Er dreigt een enorme financiële aderlating voor Apple. Het Amerikaanse electronicabedrijf moet 13 miljard euro terugbetalen aan de Ierse belastingdienst.

EU-Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maakte dat besluit dinsdag bekend na een tweejarig onderzoek naar de afspraken die Apple in 1991 en 2007 met de fiscus in Ierland sloot. Dat gebeurde voor de in Cork gevestigde bedrijven Apple Operations Europe en Apple Sales International.

Belastingvoordeel

De 13 miljard moet worden terugbetaald vanwege het belastingvoordeel dat Apple – een absolute commerciële grootmacht – jarenlang illegaal heeft genoten in Ierland. Het hoofdkantoor van Apple is er gevestigd. ‘Het gaat hier niet om een straf,’ zei Vestager tijdens de persconferentie,  ‘maar om het terugbetalen van te weinig afgedragen belasting. Dat wil ik wel even benadrukken.’

Het onderzoek, dat dus twee jaar liep, heeft volgens de Deense Eurocommissaris aangetoond dat Ierland vele jaren voordelen aan Apple heeft gegund, waardoor het bedrijf substantieel minder hoefde af te dragen dan andere bedrijven.

Voorkeursbehandeling

Met deze voorkeursbehandeling ‘betaalde Apple effectief 1 procent belasting over zijn Europese winsten in 2003, afnemend tot 0,005 procent in 2014,’ aldus Vestager. ‘Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven, dat is verboden onder de EU-regels voor staatssteun.’

Ierland moet nu de ‘achterstallige’ belasting tussen 2003 en 2014 plus rente terugvorderen. Het land kondigde eerder al aan daartegen in beroep te gaan. Het megabedrag is dus nog niet definitief. Niet eerder moest een bedrijf zo veel terugbetalen van ‘Brussel’. In Washington zijn ze – zacht gezegd – niet blij met de strijd van de Europese Commissie tegen Amerikaanse bedrijven.

TTIP in zwaar weer: na Duitse vicekanselier legt ook Frankrijk bom onder overleg. Lees meer over de spanningen >

De geëiste terugvorderingen ondermijnen de belastingverdragen tussen de Verenigde Staten en de EU, en investeringen die de Amerikanen in de EU hebben gedaan, zegt Washington. Wellicht heeft het ook gevolgen voor de onderhandelingen over het TTIP-verdrag, die de laatste dagen toch al onder hoogspanning staan.