economie

Door heel Europa staken piloten, passagiers de dupe

12 juni 2016Leestijd: 2 minuten

Niet alleen de piloten van Air France hebben het werk neergelegd, ook in Zweden en Nederland zullen pilotenvakbonden aankomende week grootschalige stakingen organiseren. Vele tienduizenden passagiers zijn de dupe.

Door de stakingen bij AirFrance, waar zo’n 25 procent van alle piloten aan mee doet, vallen zeker tot 14 juni honderden vluchten uit. Zaterdag en zondag werd ongeveer een kwart van alle vluchten van de luchtvaartonderneming geannuleerd, waaronder ook vluchten naar steden die het Europees Kampioenschap voetbal organiseren.

Piloten willen af van nieuwe bezuinigingen op personeelskosten, die bij AirFrance-KLM nog altijd relatief erg hoog zijn. Ook zijn de Franse piloten fel tegen een inkrimping van het vluchtaanbod. Een van de oplossingen die wordt besproken, is het overhevelen van vluchten van Schiphol naar Parijs door Air France. Dat stuitte KLM dan weer tegen de borst.

Stakingen zorgen voor problemen tijdens het EK– Treinbedrijf SNCF kampt met veel uitvallende treinen door het hele land
– In Parijs wordt geen vuilnis meer opgehaald
– Landelijke stakingsdag aangekondigd op dinsdag 14 juni

Volgens de krant Le Figaro kosten de stakingen AirFrance elke dag 7 miljoen euro. Dat is ook vervelend voor het Nederlandse KLM, dat onderdeel is van hetzelfde bedrijf en eerder al onderhandelde over bezuinigingen. Vluchten van Transavia, KLM, Hop en Delta vallen vooralsnog niet uit.

Ook in Nederland
Toch zullen de pilotenstakingen volgende week ook naar Nederland overwaaien, alleen dan door de piloten van EasyJet. Dinsdag leggen piloten die vanuit Amsterdam voor het Britse bedrijf opereren, het werk neer. Ze vinden dat ze te veel vlieguren moeten maken, voor het salaris dat ze ontvangen.

Ron Kosterman: ‘Verlos KLM zo snel mogelijk van de schutterende Fransen'De topmannen van Air France-KLM voor aanvang van de presentatie van de halfjaarcijfers 2013'

Naar verwachting zullen zeker tientallen vluchten uitvallen. Als er geen ‘acceptabele’ cao wordt aangeboden, kunnen meer acties worden aangekondigd. EasyJet zegt weer rond de tafel te willen, maar zondag werden de stakingen van aankomende week andermaal bevestigd.

Ook in Zweden protesteren piloten voor betere voorwaarden, nadat cao-onderhandelingen met het Scandinavische SAS vrijdagavond werden afgebroken. Zaterdag moest de luchtvaartmaatschappij, deels in handen van zowel de Deense, Noorse als Zweedse overheid, de vluchten van zo’n 20.000 passagiers annuleren. Op zondag verslechterde de situatie verder. Het is onduidelijk hoelang de staking zal duren.

ANP-46082310
Duizenden reizigers kwamen vast te zitten op vliegveld Stockholm Arlanda door de stakingen bij SAS. Foto: EPA

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.