Apple verwijdert neppe zoekapp naar migranten

21 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Een schip met migranten slaat om. Foto:AFP

Technologiebedrijf Apple heeft de I SEA-applicatie uit zijn App Store verwijderd. Met de app konden personen van over de hele wereld via satellietbeelden mee zoeken naar bootmigranten op de Middellandse Zee. Nu blijkt dat de applicatie nep is.

Satellietbeelden van de Middellandse Zee werden in kleine delen opgeknipt, waarna iedere gebruiker een aantal van die beelden kreeg toegestuurd. De gebruikers konden vervolgens laten weten of ze op die afbeeldingen opmerkelijke dingen zagen. Op basis daarvan zouden dan de reddingsdiensten worden ingeschakeld.

Nu blijkt echter dat de afbeeldingen die de gebruikers kregen doorgestuurd niet echt waren. Ook kwam het weerbericht dat bij de foto’s stond gemeld niet overeen met de werkelijkheid.

Aandacht

De lancering van de I SEA-app heeft veel weg van een marketingsstunt. Op Twitter wordt het bedrijf dat achter de app zit, het Singaporese communicatiebedrijf Grey for Good, beschuldigd van het feit dat de lancering van de applicatie slechts een manier was om aandacht voor het bedrijf te vragen.

Grey for Good geeft aan dat de meest recente versie van de applicatie nog geen gebruik kon maken van live satellietbeelden, waardoor bij de testversie voor oude beelden zou zijn gekozen.

iPhone

Het communicatiebedrijf wijst ook naar actiegroep MOAS (Migrant Offshore Aid Station) met wie zij de applicatie zouden hebben ontwikkeld. Maar deze reddingsgroep, actief op de Middellandse Zee, ontkent die beschuldiging.

‘We gebruiken geen iPhones om levens te redden,’ laat woordvoerder Robert Young Pelton van MOAS in een reactie aan Buzzfeed weten.