De moderne migrant kan niet zonder zijn smartphone

01 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Er is geen migrant zonder smartphone: via sociale media houden ze elkaar op de hoogte. Sommigen hebben zelfs alleen maar een mobieltje, een oplader, wat extra batterijen en geld bij zich.

‘Mag ik je toevoegen op Facebook?’ vraagt de jonge Syriër Danny aan de vrouwelijke fotograaf in het vluchtelingenkamp van Röszke in Hongarije. Nadat de fotograaf heeft ingestemd, ziet ze dat ze niet de eerste vrouw is die door deze reiziger wordt aangesproken. Uit zonnige foto’s met schaars geklede vrouwen blijkt dat Danny en zijn vrienden het enkele dagen geleden prima naar hun zin hadden op het Griekse eiland Kos.

De mobiele telefoon met sociale media en informatie-apps zoals Google Maps is een onmisbaar middel voor migranten op doorreis in Europa, en echt niet alleen om foto’s op Facebook te zetten. Sommige migranten hebben zelfs alleen maar een mobieltje, een oplader, wat extra batterijen en geld bij zich. Dankzij internationale simkaartjes zijn ze 24 uur per dag online.

Moedertaal

Via sociale media als Facebook, Twitter en Whatsapp houden migranten elkaar op de hoogte. De laatste informatie over routes, mensensmokkelaars, politiecontroles en het open- en dichtgaan van grenzen wordt hier gedeeld.

De Hongaarse hulporganisatie Migration Aid liet zelfs een app maken. Via InfoAid worden de migranten continu op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in hun moedertaal, veelal Arabisch of Farsi.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Verwarring

De overvloedige informatie over een situatie die continu verandert, zorgt geregeld voor verwarring. Zo ging het gerucht dat vrouwen en kinderen ondanks het sluiten van de grenzen Hongarije toch in mochten. Door deze digitale roddelpraat bleven families met kinderen onnodig lang wachten bij de grenspost.

Ook autoriteiten weten de migranten intussen via sociale media te bereiken. Zo kocht de Belgische overheid advertentieruimte op Facebook. Irakezen krijgen daarin een negatief reisadvies:  ‘Kom niet naar België, want voor jullie is de kans op een verblijfsvergunning gering.’

Elsevier nummer 41, 10 oktober 2015