Lage olieprijs brengt Saudi-Arabië in problemen

20 april 2016Leestijd: 2 minuten
Obama komt aan in Saudi-Arabië - bron:AFP

Saudi-Arabië – ooit weinig verlegen om geld door alle olie-inkomsten – stapt naar de bank voor een forse lening. In totaal leent het wahabitische koninkrijk 10 miljard dollar van een groep internationale financiële instellingen.

De lening moet helpen het gat in de begroting te dichten, nu de financiën van Saudi-Arabië onder druk staan door de sterk gedaalde olieprijzen. Het ministerie van Financiën heeft volgens The Wall Street Journal nog niet willen reageren op het nieuws.

Voor het eerst

Het begrotingstekort van het olierijke land loopt naar verwachting op tot bijna 18 procent dit jaar. Dat leidt ertoe dat de Saudiërs voor het eerst in vijftien jaar een staatslening moet afsluiten. Het geld wordt geleend van banken uit Azië, de Verenigde Staten en Europa. Eerder ging ook Qatar de kapitaalmarkten op om geld op te halen.

Verlaging van de olieproductie is onderwerp van discussie momenteel. De Saudiërs zeggen daartoe bereid te zijn, maar alleen als ook Iran – een andere grote olieproducent – de productie wil terugbrengen. Maar het OPEC-overleg dit weekeinde – met het doel om de olieprijs weer op te jagen – is mislukt.

En niet alleen in het Midden-Oosten staan landen met veel olie en gas onder druk. Rusland heeft bijvoorbeeld te kampen met een economische recessie, die te maken heeft met de lage olieprijzen – en met de sancties die westerse leiders hebben ingesteld vanwege de Oekraïne-crisis. Door die strafmaatregelen kan Rusland nauwelijks geld lenen.

Aartsrivalen

Intussen is de Amerikaanse president Barack Obama begonnen aan zijn staatsbezoek aan Saudi-Arabië. De twee landen zijn al decennialang bondgenoten van elkaar, maar daar is de laatste tijd de klad ingekomen. Dat heeft toch vooral te maken met de Amerikaanse toenadering tot Iran.

Het sjiitische Iran is een aartsrivaal van het door soennieten bestuurde Saudi-Arabië. De twee kemphanen vechten hun strijd uit in de Syrische burgeroorlog en in Jemen. Aan Obama de taak om koning Salman wat minder wantrouwig te maken. Maar aan de vooravond van het overleg in Riyad was er heel wat gekrakeel over en weer.

Extremisten

Volgens Ben Rhodes, een belangrijke adviseur van Obama, speelt Saudi-Arabië een dubieuze rol bij de financiering van terreurgroepen. ‘Het was misschien niet het officiële beleid van de regering om Al-Qa’ida te ondersteunen, maar een aantal zeer rijke inwoners van Saudi-Arabië heeft direct geïnvesteerd in terreurgroepen,’zei Rhodes maandag.

Typerend is dat de Saudische staats-tv doorgaans een bezoek van een Amerikaans staatshoofd live uitzendt, maar de kijkers dat nu onthield.

Bondgenoten Amerika en Saudi-Arabië kunnen elkaar even niet uitstaan. Lees meer>
2015-09-04 10:59:15 epa04912963 US President Barack Obama (L) greets King Salman bin Abdulaziz Al Saud (R) of Saudi Arabia upon his arrival at the West Wing of the White House in Washington, DC, USA, 04 September 2015. King Salman bin Abdulaziz Al Saud of Saudi Arabia visits Obama as the US Congress prepares to begin a debate on a resolution of disapproval for the Iran sanctions treaty. EPA/MICHAEL REYNOLDS