Bondgenoten Amerika en Saudi-Arabië kunnen elkaar even niet uitstaan

18 april 2016Leestijd: 2 minuten
De Amerikaanse president Obama en de koning van Saudi-Arabië, Salman. Foto EPA

Tijdens de ambtstermijn van Barack Obama boterde het nooit echt tussen Amerika en Saudi-Arabië, maar in aanloop naar een officieel bezoek van de Amerikaanse president aan het land bekvechten de twee bondgenoten openlijk met elkaar.

Volgens Ben Rhodes, een belangrijke adviseur van Obama, speelt Saudi-Arabië een twijfelachtige rol bij de financiering van terreurgroepen. ‘Het was misschien niet het officiële beleid van de regering om Al-Qa’ida te ondersteunen, maar een aantal zeer rijke inwoners van Saudi-Arabië heeft direct geïnvesteerd in terreurgroepen,’ zei Rhodes maandag, die concludeerde dat soennitische extremisten grotendeels afhankelijk zijn van geld uit het olierijk.

Rol bij 9/11
Het is het zoveelste incident de laatste tijd tussen de twee traditionele bondgenoten. Zo wil een groep Amerikaanse politici dat een wet wordt aangenomen die het mogelijk maakt voor Amerikaanse rechters om de betrokkenheid van de Saudische regering bij de aanslagen van 9/11 te onderzoeken.

Vijftien van de negentien zelfmoordterroristen waren Saudiërs en verschillende Saudische kopstukken zijn in verband gebracht met de aanslagen. Saudi-Arabië dreigt met het voeren van een economische strijd tegen Amerika als de wet daadwerkelijk wordt goedgekeurd.

Verslag vanuit een gesloten woestijngrootmacht: in het wankelende olierijk Saudi-Arabië

‘Profiteurs’
Hoewel Obama tegen de betreffende wet is, had hij onlangs wel felle kritiek op het Saudische koninkrijk. In een interview met het tijdschrift The Atlantic zei Obama dat Saudi-Arabië maar moet leren leven met een sterker Iran in de regio en dat de Saudiërs niet genoeg doen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Lees ook
Saudi-Arabië wankelt: staat regime op instorten?

De Amerikaanse president noemde de Golfstaten zelfs free riders, profiteurs. Saudi-Arabië startte daarop een heuse pr-campagne in Amerika om aan te tonen dat het land wel degelijk een belangrijke rol speelt in de oorlog met IS.

Woensdag bezoekt Obama koning Salman bin Abdulaziz Al Saud in een poging ten minste een deel van de spanningen tussen de twee bondgenoten weg te halen. Dat wordt een flink karwei, meldt persbureau AFP: ook het Amerikaanse beleid tijdens de Arabische Lente en het nucleaire akkoord met Iran liggen nog altijd erg gevoelig bij de Saudiërs.