Dagelijksheden Remco Campert

Remco Campert (1929) is columnist, dichter en romancier. Hij werd bekend als een van de Vijftigers, een groep dichters die zich na de Tweede Wereldoorlog verzette tegen de literaire traditie. Voor zowel zijn gedichten als zijn romans ontving Campert diverse prijzen.

De rubriek ‘Dagelijksheden’ van Remco Campert bestaat uit stukjes die zich onderscheiden door een onnadrukkelijk, maar overrompelend taalgebruik. Remco Campert brengt de wereld even tot stilstand, wachtend op een nieuwe dag. Die gelukkig steeds weer komt.

Bijna 70 jaar Remco Campert 

Helaas heeft de dichter en schrijver eind februari 2018 moeten besluiten te stoppen met het schrijven van zijn wekelijkse rubriek ‘Dagelijksheden’. En dat is ontzettend jammer, want het waren elke week weer prachtige stukjes. Over herinneringen aan zijn vader, over het begroeten van alweer een nieuwe dag, over verloren vrienden, over sigaretten, over dichten en schrijven, over dromen en over ‘degene die ik liefheb’.

Met zijn besluit om te stoppen, komt een einde aan de bijna zeventig jaar geleden begonnen medewerking van Remco Campert aan Elsevier. Zijn vader Jan – auteur van het iconische gedicht ‘De achttien dooden’ – schreef van 1923 tot 1938 voor dezelfde titel.

Zijn eerste en laatste verhaal

Het eerste verhaal van zoon Remco verscheen in het weekblad op 18 augustus 1951 onder de titel ‘Een olifant in de achterkamer’. Er zouden nog vele kortere en langere bijdragen volgen. Tot op 27 februari 1960 zijn voorlopig laatste stuk verscheen.

Op 9 augustus 2014 keerde hij eenmalig terug, waarna hij op 20 februari 2016 begon met zijn rubriek ‘Dagelijksheden’, waarvan eind februari, helaas, de laatste aflevering verscheen. Met als laatste zin: ‘Geld is natuurlijk niet het enige dat me in leven houdt. Dat doet mijn ademhaling. En die kost niets.’

Laten we hopen dat de ademhaling van Remco Campert nog heel lang doorgaat.