Premium Lock Erdogans ministerie is hier erkend goed doel

31 mei 2018Leestijd: 3 minuten

De regels voor goede doelen zijn veel te ruim. Buitenlandse overheidsinstellingen, zoals het Turkse ministerie van Godsdienstzaken, worden in Nederland automatisch erkend als goed doel. Giften zijn daardoor fiscaal aftrekbaar.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) op vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Niet alleen Nederlandse overheidsorganen gelden als zogeheten Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI).

Dat geldt ook voor buitenlandse overheidsinstellingen. Staatssecretaris Snel gaat na of, ‘en zo ja, op welke wijze’, daaraan een eind kan worden gemaakt .

Noord-Koreaans kamp ook goed doel?

Omtzigt vroeg aan Snel of Diyanet, het Turkse ministerie van Godsdienstzaken, aanspraak kan maken op dezelfde regelingen als erkende Nederlandse goede doelen, bijvoorbeeld de Dierenbescherming. En of dat ook geldt voor Iraanse overheidsinstanties die zich met de ontwikkeling van kernwapens bezighouden, of voor de Noord-Koreaanse gevangenis- en concentratiekampen.

‘De door u genoemde voorbeelden geven mij aanleiding te bezien of bepaalde (buitenlandse) publiekrechtelijke lichamen uitgesloten zouden moeten worden van de ANBI-status,’ schrijft Snel aan Omtzigt.

Wie geld geeft aan een van overheidswege erkend goed doel, mag dat bedrag in principe van de belasting aftrekken. De Nederlandse fiscus betaalt zo mee aan de gift.

Lees ook deze vlammende column van Jean Dohmen: Dijkhoff wil uitkeringen aanpakken. Doe liever wat aan belastingdruk.

Invloed van ‘onvrije landen’

Omtzigt vindt dat buitenlandse overheden nooit een door de Nederlandse staat erkend goed doel kunnen zijn en zo profiteren van Nederlandse fiscale regels.

Ook moeten erkende goede doelen zich volgens hem houden aan de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Snel kondigt aan dit te bespreken met collega’s in het kabinet.

De kwestie is actueel vanwege de ophef over de financiering van moskeeën door buitenlandse overheden of organisaties met streng religieuze opvattingen.

Het kabinet wil voorkomen dat gebedshuizen voor moslims in Nederland onder invloed komen van ‘onvrije landen’ en radicaliseren.

Vrouwenbesnijdenis promoten

Omtzigt wilde ook weten wat het kabinet doet tegen de in opspraak geraakte As-Soennah-moskee in Den Haag. Dat is al sinds 2008 een erkend goed doel.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw