Miljoen AOW’ers loopt deel fiscaal voordeel mis

14 november 2017Leestijd: 2 minuten
Ouderen zijn ­bezorgd over hun koopkracht door slecht pensioennieuws

Een flink deel van de AOW’ers loopt het belastingvoordeel voor gepensioneerden geheel of deels mis. Het gaat om bijna een miljoen van de naar schatting 3,4 miljoen gepensioneerden.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën op vragen van Kamerleden over de verhoging van de ouderenkorting.

NIEUW!

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Het fiscaal voordeel voor AOW’ers stijgt van 1.292 euro nu naar 1.596 euro in 2019. Ze mogen de korting aftrekken van het bedrag dat ze aan belasting moeten betalen.

Verzilveringsproblematiek

Niet iedereen profiteert daar evenveel van. ‘Naar verwachting kan 28 procent van de AOW-gerechtigden de ouderenkorting niet volledig verzilveren,’ schrijft Snel.

Deze mensen betalen niet genoeg belasting om de ouderenkorting en andere heffingskortingen er helemaal van af te kunnen trekken. Het verzilveringsprobleem is overigens niet nieuw, maar het gaat ook in 2019 om een omvangrijke groep AOW’ers.

Harde knip

Ruim 1,9 miljoen AOW’ers profiteren van de aanpassing van de ouderenkorting. Niet alleen gaat het bedrag omhoog, ook verdwijnt de ‘harde knip’ in de regeling in 2019.

Nu bedraagt de korting tot een inkomen van 36.057 euro 1.292 euro. Wie 1 euro meer verdient, moet genoegen nemen met 71 euro.

Geleidelijke afbouw

In 2018 wordt dat probleem nog groter, zo blijkt uit de cijfers. De maximale ouderenkorting loopt dan op naar 1.418 euro.  Wie meer dan 36.346 euro verdient, krijgt nog maar 72 euro.

Pas in 2019 wordt de harde knip vervangen door een geleidelijke afbouw van het fiscaal voordeel. Eerder aanpassen kon volgens Snel niet. Tussen 36.000 en 47.300 euro daalt de ouderenkorting naar 0 euro.

Achteruit

Een groep van 360.000 gepensioneerden met een hoger inkomen gaat er daardoor 72 euro per jaar op achteruit. Ruim 1,9 miljoen AOW’ers profiteren zoals gezegd van de aanpassingen. Zij gaan er gemiddeld zo’n 240 euro op vooruit.

Lees ook: De belastingplannen van Rutte III op een rij.

Let op: de bedragen voor 2019 zijn indicatief. Ze kunnen nog veranderen.