Jelte Wiersma Premium Corner

Jetten wil uit energieverdrag: niets geleerd van energiecrisis

19 oktober 2022Leestijd: 3 minuten

Minister Rob Jetten (D66) van Klimaat en Energie wil uit het energie-investeringsverdrag Energy Charter Treaty stappen. Kennelijk heeft hij de les van de energiecrisis niet geleerd, schrijft Jelte Wiersma.

Begin jaren negentig werd het Energy Charter Treaty gesloten. Dit verdrag werd ingesteld om energiebedrijven te laten investeren in landen die waren bevrijd van het Sovjet-juk. Een belangrijke clausule in het verdrag betreft een investeringsbescherming van twintig jaar. Als bijvoorbeeld een bedrijf een raffinaderij in Polen wilde bouwen, werd het twintig jaar lang beschermd tegen nationalisatie of andere overheidsinterventie die de investering waardeloos zou maken. Het was in die tijd immers allerminst zeker dat de jonge democratieën in Oost-Europa democratisch zouden blijven.

Deze clausule was en is verstandig. Investeringen in energie zijn vaak gigantisch. Geen bedrijf geeft miljarden euro’s aan een nieuwe raffinaderij als het twijfelt aan de rechtszekerheid in het betreffende land.

Piketty’s invloed

Minister Jetten wil na druk van onder meer de linkse Franse econoom Thomas Piketty en Milieudefensie af van het verdrag, voornamelijk wegens de twintig-jaarsclausule. Jetten zei dinsdag in de Tweede Kamer dat het verdrag het halen van de klimaatdoelen belemmert. Immers, bedrijven die hun raffinaderijen of andere faciliteiten door nieuwe klimaatregels binnen de twintigjaars-termijn moeten sluiten, kunnen de betreffende regering aanklagen en een schadevergoeding eisen.

Lees ook dit interview met klimaatsceptische PvdA’er Jules de Waart: ‘Stop nou met dat dominante CO2-denken’

Zo dwong het kabinet het Amerikaanse Riverstone om de kolencentrale Onyx Power in Rotterdam te sluiten na de Urgenda-uitspraak. Het kabinet betaalde Riverstone 212 miljoen euro. Die schadeloosstelling is niet meer dan logisch. Welk bedrijf gaat nog grote investeringen met een lange terugverdientijd doen als regeringen telkens de wetten veranderen? Geen enkel natuurlijk.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.