Premium Lock Een ode aan tweed: warme stof van de vrijheid

11 oktober 2022Leestijd: 3 minuten
Tweed is ook in trek bij de Britse koninklijke familie. Foto: Alamy Limited via ANP

De beroemde series Downton Abbey en Peaky Blinders hebben tweed weer enigszins populair gemaakt. Vooral jasjes en petten zijn overal in het straatbeeld te zien. Maar tweed hoort meer te zijn dan alleen maar de laatste modegril. Tweed – van schapenwol – is, of zou het moeten zijn, de stof van de vrijheid, schrijft Jelte Wiersma.

Dat begint bij de illusie die de stof biedt van een Brits plattelandsleven waarin niet wordt gewerkt, maar wel gewandeld, paard gereden en genoten van natuurschoon. Al blijft dat voor velen een droombeeld.

Een koopje: schapenwol is spotgoedkoop en tweed slijt langzaam

Concreter is dat tweed goedkoop is. Dat komt doordat schapenwol spotgoedkoop is. Tegelijk slijt tweed heel langzaam. Een tweedpak kan wel een leven meegaan. Dat is ook goedkoop. Iets nieuws aanschaffen hoeft niet. Tweed is ook goedkoop omdat het zelden hoeft te worden gestoomd. De wol stoot vuil af. Dat scheelt een ritje naar de stomerij en dus energiekosten. Ook is tweed eigenlijk altijd gepast. Een tweedpak leent zich voor veel zakenomgevingen, maar past  ook in het café of tijdens diners. Er kan mee worden getuinierd, gewinkeld, gewandeld. Het is multifunctioneel. Dat scheelt in de aanschaf van een uitgebreide garderobe. Ook prettig: tweed is tijdens het dragen stil. Dit in tegenstelling tot veel plastic jassen en andere plastic kleding die bij elke beweging geluid maken. En niet onbelangrijk in deze tijd van hoge energieprijzen: tweed is warm. De kachel kan dan lager.

Tweed was – en misschien nog wel – de stof voor werklui. Net zoals spijkerstof. Vooral in Schotland werd tweed gedragen. Prins Albert maakte tweed breder populair. Hij kocht halverwege de negentiende eeuw het kasteel Balmoral in Schotland en adopteerde de kleding van zijn Schotse personeel als hij ging wandelen en jagen. Nieuw geld volgde zijn voorbeeld, kocht landgoederen in Schotland of liet nieuwe kastelen bouwen en stak zich in tweedpakken.

Uitstekende tweedpakken – voor heren en dames – zijn verkrijgbaar bij Cordings in Londen. Handig is dat zij vele lengte- en breedtematen aanbieden en naast een mooie winkel in Londen een goede onlinewinkel hebben. Een driedelig pak kost zo’n 1.000 euro. Let op de aanbiedingen. Ze geven soms flinke korting. Wie Engels maatwerk wil, kan goed terecht bij Crichton Bespoke in Chester, vanaf 2.000 euro voor een pak. Dit zijn koopjes als je bedenkt dat de pakken een leven lang meegaan en zowel Cordings als Crichton eventuele beschadigingen door het dragen een leven lang garandeert te herstellen. Als ook de mogelijkheid biedt pakken te laten verstellen als de lichaamsvorm verandert. Wie goedkoper wil, kan online en in sommige winkels wel vanaf 250 euro een driedelig pak vinden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw