KNVB, houd je rug recht tegen de saboterende voetbalfans

26 september 2023Leestijd: 1 minuut
De Klassieker werd zondag definitief gestaakt nadat er voor de tweede keer vuurwerk op het veld werd gegooid door de F-side. Foto: ANP

Er mag nog wel een tandje bij in de aanpak van zich misdragende voetbalfans. Maar de KNVB worstelt, omdat ‘supporters’ kans zien om wedstrijden te saboteren als de stand niet bevalt. Misbruik van een regel betekent niet dat die regel slecht is. Liever nog extra ontmoediging, schrijft Joppe Gloerich.

Ajax-Feyenoord, de wedstrijd die 24 september stikte in een wolk van vuurwerk, traangas en grimmigheid, deed zijn bijnaam eer aan. In de meest negatieve zin. Eredivisieduels die door wangedrag van supporters het einde niet halen – dat genre wordt een Klassieker op zich. Pot gestaakt, louter verliezers. Zelfs Feyenoord, dat de wisse zege niet kon vieren.

Misbruik van de regel betekent niet dat de regel slecht is

Vanwege de toenemende misdragingen en de ergerlijke neiging tot biersmijterij op de tribunes, voert de KNVB sinds 2022 streng beleid. Worden herhaaldelijk voorwerpen op het veld gegooid, dan volgt staking van de wedstrijd. Maar de bond worstelt, omdat supporters een kans zien om wedstrijden te saboteren als de stand hun niet bevalt. Er kwam een onhandige nuance: wordt de dader direct gepakt, dan is staking afwendbaar.

Belangrijk is dat de KNVB de rug recht houdt en niet verder versoepelt. Misbruik van een regel betekent niet dat die regel slecht is. Liever nog wat extra ontmoediging, zoals puntenaftrek voor de club waarvan fans over de schreef gaan. Een slag met vooral verliezers, ja, maar misschien is de oorlog dan te winnen.