In het profvoetbal is normen stellen én handhaven het nieuwe gedogen

10 mei 2023Leestijd: 1 minuut
DE POLITIE HEEFT 154 SUPPORTERS VAN AZ OPGEPAKT OMDAT ZE ANTISEMITISCHE LIEDEREN ZONGEN IN DE METRO. FOTO: ANP/VLN NIEUWS

Sinds het ‘aansteker-incident’ wordt er niet meer vooral gepráát over de randverschijnselen in het voetbal. Er wordt iets tegen gedaan. Passend was het besluit om het antisemitische gezang van AZ-supporters nu eens niet te laten passeren. Normen stellen én handhaven. Een goede ontwikkeling, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

Het beschavingsoffensief in het betaald voetbal begint zowaar serieus te worden. Een reeks incidenten bij verschillende wedstrijden lijkt een kentering te hebben veroorzaakt, met als belangrijkste moment het ‘aansteker-incident’ in de Kuip tijdens de ‘Klassieker’ tussen Feyenoord en Ajax. Sindsdien wordt er niet meer vooral gepráát over de onverkwikkelijke randverschijnselen in het betaald voetbal. Er wordt ook iets tegen gedaan, van netten om het veld tot zero tolerance voor wangedrag op de tribunes.

Passend in deze tendens was het besluit van de Amsterdamse autoriteiten om op aangeven van de – nu eens wél – aanwezige politie het antisemitische gezang van AZ-supporters, onderweg naar het Ajax-stadion, nu eens niet te laten passeren. De metro werd stilgezet, 154 supporters werden aangehouden. Normen stellen én handhaven is dus het nieuwe gedogen in het voetbal, en dat is een goede ontwikkeling. Nu het wangedrag van spelers op het veld nog. De duizenden coaches en scheidsrechters in het amateurvoetbal zullen de KNVB dankbaar zijn.