Premium Lock Wat zou ik graag weer de slappe lach hebben!

14 november 2022Leestijd: 4 minuten
Foto: Unsplash

Hoe ouder, hoe somberder, denkt Liesbeth Wytzes wel eens. Het leven is zo serieus! Wat kan je dan soms de slappe lach missen, zo erg lachen dat je er buikpijn van krijgt en spierpijn in je wangen.

 Kon ik één gaaf der jeugd terugverkrijgen

Ik vroeg de makkelijke ontroerbaarheid van ’t hart

Dat nog niet heeft geleerd te zwijgen

Maar vrijelijk bij de breuk der dromen schreit…

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

En zo nog wat smartelijke strofen. Aldus een tekst van de grote dichter J.C. Bloem (1887-1966), wie kent hem nog. Op zijn grafsteen in het dorpje Paasloo, waar kennelijk in 2017 het beeld van zijn hoofd verdween, staat toepasselijk Voorbij, voorbij, o! en voorgoed voorbij, ook een citaat uit een van zijn gedichten. In mijn jeugd las ik hem graag, dan deins je niet terug voor wat sombere weemoed en wentel je je maar al te graag in een tragisch wereldbeeld. Ik dacht misschien ook wel dat hij gelijk had om de ‘breuk der dromen’ te betreuren, maar om heel eerlijk te zijn had ik nooit zoveel dromen, dus dat scheelt.

Hoe ouder, hoe trager

Er zijn heel wat gaven der jeugd die je kwijtraakt bij het ouder worden. Zo hebben kinderen de aandoenlijke gewoonte om steeds te rennen, vol levenslust, van het ene avontuur naar het andere. Hoe ouder, hoe trager. Niet alleen omdat je gewoon niet meer zo snel bent, ook omdat je niet meer zoveel levenslust of nieuwsgierigheid hebt. Je hebt alles op een bepaald moment wel gezien. Als je een ouder mens ziet rennen, maak je je zorgen. Als een kind loopt te sjokken, ook. Nu mis ik zelf het rennen niet, voor je het weet breek je een heup en zeg dan maar dag met je handje.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.