Premium Lock Ik ben een vrouw, niet een ‘mens met baarmoeder’

08 juni 2022Leestijd: 4 minuten
Mens met baarmoeder. Foto: Robin Utrecht/ANP

Ben je eindelijk trots op het feit dat je een vrouw bent, moet je jezelf zien als ‘mens met baarmoeder’. Een verbaasde Liesbeth Wytzes weet het niet meer zo goed.

Dat ik een vrouw ben, is niet iets waar ik speciaal trots op ben, het is gewoon zo. Ik had ook best een man willen zijn, maar vrouwen hebben als voordeel dat ze leuke en verschillende kleren aankunnen en zich opmaken, al zijn er nu ook mannen die een rokje willen dragen en make-up gebruiken. Van mij mag het, al kijk ik er wel even naar.

Nu was het lang niet altijd een pretje om een vrouw te zijn, en ik verklap geen geheim als ik zeg dat dat in veel landen en culturen nog steeds zo is. Vrouwen zijn (en worden) vertrapt, verkracht, vermoord, als heks terechtgesteld, gekorsetteerd, gecuretteerd, als vee behandeld, gebruikt om medische experimenten op uit te voeren, geaborteerd, aangekleed zoals mannen dat wilden en uitgekleed wanneer mannen dat wilden.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

‘De wereld van het zorgen’

Tot 1956 was een vrouw handelingsonbekwaam zodra ze trouwde. Dan mocht je dus niet over je eigen geld beschikken, als je dat al had. Wie ambtenaar was, werd ontslagen. De rol van de vrouw was nu eenmaal, om met een filosoof uit die tijd te spreken, ‘de wereld van het zorgen’ (F.J.J. Buytendijk, De vrouw. Haar natuur, verschijning en bestaan, 1951). Vrouwen die vroeger iets wilden bereiken, konden zich maar beter als man voordoen, zoals de schrijfsters George Sand (Amantine Dupin) en George Eliot (Mary Anne Evans). En natuurlijk Jeanne d’Arc, het meisje dat zo graag wilde vechten dat ze zich als man verkleedde.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.