Zwarte Piet komt ambassade in Washington niet meer in

23 november 2013Leestijd: 1 minuut

De jaarlijkse Sinterklaasviering op de Nederlandse ambassade in Washington is vanaf dit jaar verboden gebied voor Zwarte Piet. Nederlanders in Amerika zullen het met regenboogpieten moeten doen.

Volgens De Telegraaf willen de Nederlandse diplomaten in Amerika ‘rekening houden met de gevoeligheden die in de Verenigde Staten op dit gebied spelen’.

Onconventionele Pieten

Naast Koninginnedag en het Leids Ontzet is Sinterklaas voor veel Nederlandse diplomatieke posten een reden om landgenoten aldaar uit te nodigen voor een feestelijk samenzijn op de ambassade of de residentie van de ambassadeur.

Maar Nederlanders die in Washington dit jaar het Sinterklaasfeest bezoeken, zullen verrast opkijken naar de onconventionele Pieten.

Gezwicht voor kritiek

De ambassade in Amerika is voor zover bekend de eerste diplomatieke post die zwicht voor de Pieten-critici. Volgens een woordvoerder heeft de beslissing niets te maken met de discussie in eigen land, maar is het een maatregel die oog houdt voor de manier waarop er in de Verenigde Staten naar het kinderfeest wordt gekeken.

Niet alleen Nederlandse kinderen in Amerika zullen dit jaar voor een verrassing komen te staan. In het Amsterdamse stadsdeel IJburg zal Sinterklaas zaterdag worden geflankeerd door ‘gekleurde’ en ‘gevlekte’ Pieten. ‘We willen de mensen die moeite hebben met Zwarte Piet duidelijk maken dat wij hen gehoord hebben. Het moet een feest zijn voor iedereen,’ laat de organisatie weten.