cultuur

Voor terrorist uitgemaakte student eist rectificatie PowNews

27 september 2013Leestijd: 2 minuten

Een 24-jarige student aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) die door PowNews in verband werd gebracht met de aanslag in Nairobi eist voor maandag rectificatie van omroep Powned. Volgens de advocaten van de man is er sprake van een persoonsverwisseling.

De (voormalige) student die intussen in Londen resideert, zegt niets met de aanslag te maken hebben. Als de omroep voor maandag niet rectificeert, stapt hij naar de rechter.

HvA-student

PowNews meldde dinsdag dat een HvA-student mogelijk in Nairobi zou zijn gearresteerd in verband met de gijzeling in het Westgate-winkelcentrum.

Het programma liet mede-studenten aan het woord die zeiden dat hij juist ‘een hele rustige jongen’ was. In het item werd ook de foto van de jongen op zijn Facebook-profiel getoond.

Al-Shabaab

Terreurgroepering Al-Shabaab had op Twitter gemeld dat een 38-jarige Nederlander was gearresteerd. Dat de student 24 is, was voor PowNews geen reden om te twijfelen aan hun informatie.

Die aanname van PowNews was volgens Hammerstein Advocaten ‘uiterst onzorgvuldig’. Het kantoor laat weten dat Powned ‘onrechtmatig heeft gehandeld’ en dat de zender ‘een volstrekt onschuldige student heeft gecriminaliseerd’. Powned heeft het betreffende item intussen van de site gehaald.

Arrestatie

Er is nog altijd een hoop onduidelijkheid over de arrestaties die in Nairobi zouden zijn verricht in verband met de aanval op het winkelcentrum. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geen informatie te hebben ontvangen van de Keniaanse arrestatie over een Nederlander die zou zijn gearresteerd.

Dit kan betekenen dat Kenia geen informatie wil geven over de nationaliteit van de opgepakte verdachten of dat er helemaal geen persoon met de Nederlandse nationaliteit is gearresteerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.