cultuur

Anouk door naar finale Eurovisiesongfestival met Birds

14 mei 2013Leestijd: 1 minuut

De Haagse zangeres Anouk heeft in het Zweedse Malmö de finale van het Eurovisiesongfestival gehaald. Haar liedje Birds zat tussen de tien inzendingen die zaterdag meestrijden in de finale.

Er was op de sociale media veel lof voor de uitvoering van Anouk. Maar toch was het nog even spannend. Anouk kwam pas als laatste en tiende liedje uit de koker.

De andere landen die zich in de halve finale kwalificeerden waren onder meer België, Denemarken en Rusland.

Lang geleden

Het was al weer bijna tien jaar geleden dat Nederland zich wist te kwalificeren voor de finale van het zangtoernooi. De toenmalige afvaardiging R-Union redde het toen echter niet.

Nederland won in totaal vier keer het Songfestival. De laatste keer was in 1975 toen Teach-In het liedje Ding-a-dong ten gehore bracht.

Contributie

Het Eurovisiesongfestival wordt georganiseerd door de Europese Radio-unie. Publieke Omroepen van lidstaten betalen contributie aan dit gezelschap. Grootbetalers zoals Italië hoeven zich niet te kwalificeren en komen sowieso uit in de finale.

Voor andere landen, zoals Bosnië werd het lidmaatschapsgeld teveel vanwege de crisis en werd deelname opgezegd. Kosovo daarentegen wil graag lid worden en wordt nu aangemerkt als kandidaat-lidstaat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.