cultuur

Nieuwe moslimomroep treedt toe tot publieke bestel

11 april 2013Leestijd: 1 minuut

Het publieke bestel is weer een omroep rijker. De nieuwe Stichting Zendtijd Moslims (SZM) heeft van het Commissariaat voor de Media een uitzendvergunning gekregen voor het verzorgen van radio- en televisieprogramma’s op grond van de islam.

Dat heeft het commissariaat donderdag bekendgemaakt. De vergunning geldt tot 31 december 2015.

Proces

De SZM krijgt op basis van de omvang van de islamitische stromingen in Nederland per jaar 175 uur en 12 minuten ter beschikking op de radio en 58 uur en 12 minuten op televisie.

Volgens het commissariaat is de vergunning ‘het sluitstuk van een langdurig proces waarbij meerdere vergunningaanvragers betrokken waren’. Op initiatief van het commissariaat is uiteindelijk een samenwerking tot stand gekomen van diverse islamitische stromingen.

Gelden

De SZM is daardoor een ‘brede vertegenwoordiging van moslimgroepen in Nederland’. De omroepactiviteiten worden financieel ondergebracht bij de NTR om zo ‘goede administratieve organisatie en rechtmatige besteding van de publieke gelden te kunnen waarborgen’.

Er waren eerder al twee moslimomroepen, de NMO en de NIO. De organisaties lagen constant met elkaar overhoop over de verdeling van de budgetten. Uiteindelijk hebben de omroepen zichzelf opgeheven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.