Hans Hillen schrijft boek: ‘Alles is vrijblijvend in Nederland’

17 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Oud-minister Hans Hillen heeft een boek geschreven over de vrijblijvendheid die in Nederland heerst. Hij maakt zich zorgen over de samenleving waarin zijn kleinkinderen opgroeien.

Fundamentele levensvragen

Als journalist en politicus, maar ook als socioloog heeft Hans Hillen steeds met grote belangstelling om zich heen gekeken naar maatschappij en samenleving. Bij Elsevier volgde hij Pim Fortuyn op als columnist. Na een jaar werd hij benoemd tot voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ, tegenwoordig Zorginstituut Nederland).

Het vervagen van de religie in het dagelijks leven heeft het stellen van fundamentele levensvragen volgens hem buiten beeld geplaatst. De openbare communicatie is vooral luidruchtig geworden ten koste van de diepgang.

Moreel kompas

Hoe stabiel is dan de samenleving? Als wetenschap en economie steeds meer kunnen, wie trekt dan grenzen en met welk gezag? Is er nog een gemeenschappelijk moreel kompas?

De overheid probeert slijtplekken te vullen met steeds meer regels en steeds meer toezicht. Zijn we op weg naar een totalitaire staat? Is dat de vrijheid die wij dachten te vinden, toen wij de kerk de rug toekeerden? Al deze vragen komen aan bod in dit boek dat Hillen schreef, denkend aan de mensen van morgen, de kleinkinderen van zijn generatie.

Hillen: ‘Waarom heeft Nederland de godsdienst zo massaal de rug toegekeerd? Zekerheden en twijfels over het leven zijn van alle eeuwen. In onze tijd lijken we nog een stap verder te gaan. Het boeit niet meer. We zien wel. Alles is vrijblijvend geworden. Emotie lijkt de belangrijkste drijfveer voor ons denken en doen te zijn geworden.’