Indonesië haalt neus op voor Hollandse ‘humblebrag’

11 augustus 2023Leestijd: 1 minuut
het logo

In deze editie van Elke Week gaan Geerten Waling en Sam Verbeek in gesprek over een onderwerp dat emoties oproept in Nederland en Indonesië: de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de viering van de onafhankelijkheid van Indonesië. Deze data, 15 en 17 augustus, symboliseren een verbonden en pijnlijk verleden.

Het artikel dat centraal staat in dit gesprek, verkent het evenwicht tussen herdenking, erkenning en toekomstige samenwerking tussen Nederland en Indonesië. Het onderstreept de gevoelens die verbonden zijn met de dekolonisatie en de manier waarop dit verleden nog leeft in beide landen.

De recente erkenning van de Nederlandse regering van de onafhankelijkheidsdatum, evenals de excuses voor de burgeroorlog tijdens de dekolonisatie, tonen de gevoeligheid van dit onderwerp. Tegelijkertijd wordt de vraag gesteld waarom deze erkenningen en verontschuldigingen juist nu komen. Is het een teken van late erkenning van zwarte bladzijden in de geschiedenis, of speelt er meer?

De podcast zal ook ingaan op de stand van zaken in Indonesië, een natie die zich heeft ontwikkeld tot een speler in Azië. Interesse in het koloniale verleden lijkt een luxe die de meeste Indonesiërs zich niet kunnen veroorloven, maar toch groeit er onder jongere generaties nieuwsgierigheid naar hun geschiedenis.

Daarnaast zullen Waling en Verbeek de controverses rondom de jaarlijkse Indië-herdenking en de restitutie van roofkunst bespreken, die de complexiteit van de Nederlands-Indonesische relatie illustreren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."