Premium Lock Een fraaie jaaroogst: dit zijn de kanshebbers voor de Oscars

07 maart 2023Leestijd: 6 minuten
Acht nominaties voor Top Gun: Maverick

Notities bij de 95ste Academy Awards. Plus: EW’s jaarlijkse Oscar-toto.

En zo haalde het Nederlandse bioscoopbedrijf in 2022 dan toch nog opgelucht adem. Niet dat de cijfers alweer te vergelijken zijn met die van vóór de corona-pandemie, de loop zit er toch weer aardig in. De angst om je in het donker onder het (met nachochips knisperende) publiek te begeven, lijkt verwaaid. Zo snel kan dat dus gaan. En niet alleen in het weekeinde bij de kaskrakers, overdag zitten de filmhuizen vol met senioren, uitgerust met Cinevillepas.

In totaal werden in 2022 zo’n 25 miljoen kaartjes verkocht, blijkt uit de jaarcijfers van de brancheorganisaties NVBF (Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters) en FDN (Filmdistributeurs Nederland). Omzet: 258 miljoen euro. In het recordjaar 2019 waren dat nog 38 miljoen kaartjes, maar vervolgens ging bijna het licht uit. Door de coronaperikelen – dicht, open, afstand houden, toch weer dicht – was er in 2020/2021 een dramatische daling van 56 procent. Het hele bioscoopwezen in de zenuwen, maar uiteindelijk kwam het met de schrik vrij.

Dat heeft ook alles te maken met het aanbod. Uitgestelde en opgespaarde producties kwamen als een vloedgolf over ons heen. Klappers als Avatar: The Way of Water en Top Gun: Maverick trokken gezamenlijk miljoenen bezoekers. Daarachter ging een gevarieerde selectie van kleinere producties schuil. Het beste Nederlandse resultaat werd geboekt door de komedie Soof 3 (500.000 bezoekers).

Het is een mooie oogst dit jaar

Die breedte van het aanbod zie je ook terug bij de Oscars. Van alles wat, feitelijk. Na de recente modernisering van de Academy – van een bedaagde oude herenclub naar een divers gezelschap met bijna tienduizend stemgerechtigde leden – tuimelen de favorieten in de meest uiteenlopende genres over elkaar heen. Het is een mooie oogst dit jaar:

Je kunt op bezoek in het multiversum van Everything Everywhere All at Once: elf nominaties.

Netflix liet voor het eerst een Duitse regisseur de anti-oorlogsklassieker All Quiet on the Western Front naar het boek van Erich Remarque verfilmen: negen nominaties.

Dat is evenveel als de zwarte Ierse komedie The Banshees of Inisherin met het onnavolgbare duo Colin Farrell en Brendan Gleeson.

Samen met Top Gun en Avatar doet de biopic Elvis het goed: acht nominaties.

Steven Spielberg kreeg er zeven, voor zijn jeugdherinneringen in The Fabelmans. Stuk voor stuk films om te gaan zien, al oogde All Quiet in de nieuwe versie wel erg bombastisch.

Oscarnacht

Zondagnacht 12 op 13 maart. Te volgen via het open kanaal FilmBox. Aanvang: 0.30 uur. Onder meer te vinden in het basispakket bij de providers Ziggo (kanaal 100) en Canal Digitaal (kanaal 14).

In de nacht van 12 op 13 maart is het vanuit het Dolby Theatre in Hollywood allemaal te zien, ook op de Nederlandse tv, en met komiek Jimmy Kimmel als spreekstalmeester. Nu maar hopen dat niet weer een boze ster het podium betreedt om een flinke tik uit te delen, zoals Will Smith vorig jaar bij gastspreker Chris Rock presteerde.

Wie maakt kans op de belangrijkste Oscars?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw