Film Premium Corner

Nieuwe verfilming Im Westen nichts Neues voelt hoogst actueel (***)

01 november 2022Leestijd: 3 minuten

Nieuwe verfilming beroemde anti-oorlogsroman van Erich Maria Remarque voelt hoogst actueel.

Edward Berger

Im Westen nichts Neues

★★★☆☆

Paul Bäumer is een klassiek personage in de wereldliteratuur. We kennen hem uit de anti-oorlogsvertelling van Erich Maria ­Remarque die zijn Im Westen nichts Neues in 1929 liet verschijnen. De lotgevallen van Paul en zijn eindexamenklas die goed gemutst naar het front vertrekken en dat uiteindelijk met de dood moeten bekopen, deden in Duitsland oude wonden over de Eerste Wereldoorlog openrijten. Al in 1930 kwam Hollywood met een geroemde filmversie van het boek: All Quiet on the Western Front van regisseur Lewis Mile­stone. Twee Oscars won hij voor zijn werkstuk: ‘beste film’ en ‘beste regie’.

Uiteraard speelt Paul Bäumer weer de hoofdrol in de nieuwste verfilming. Dat is dan de derde in totaal, en de allereerste Duitstalige editie: Im Westen nichts Neues staat nu op Netflix. De jonge Oostenrijkse acteur Felix Kammerer is gecast als Paul, en hij speelt hem goed, maar anders dan je zou verwachten, wordt zijn personage ditmaal niet rustig opgebouwd.

We leren in deze vertelling van 148 minuten eigenlijk pas halverwege over zijn achtergronden, en dat is toch wat merkwaardig, dramaturgisch gesproken. Zo blijft Paul lang een naamloze soldaat tussen duizenden andere naamloze soldaten, terwijl de boel om hen heen uiteenspat. En dat komt de identificatie bij de kijker niet ten goede.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Paul is eigenlijk voorbestemd om te gaan studeren

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.