Premium Lock Country op haar best: dit zijn de opvolgsters van Dolly Parton

27 maart 2023Leestijd: 4 minuten
­Carrie Underwood won 9 Grammy Awards, 16 CMA Awards en 23 CMT Music Awards. Foto: Amy Sussman/Getty Images

De nieuwe generatie Amerikaanse countryzangeressen is in Nederland lang niet zo bekend als Linda Ronstadt en Emmylou Harris. Toch vertolken zij vaak prachtige liedjes.

Het was vroeger een van de hoogtepunten van de concerten van Ilse DeLange. Met de haar kenmerkende snik in de stem presenteerde de Twentse een mooie uitvoering van I Still Cry, een lied vol hartepijn dat ze voor haar album Livin’ on Love had opgenomen. Meestal vertelde ze er dan bij dat het ging om een compositie van Julie Miller, waarna slechts een enkeling in het publiek liet merken deze naam te kennen.

Deze Amerikaanse zangeres-liedjesschrijfster is inderdaad niet zo bekend buiten haar geboorteland. Dit geldt eveneens voor een nieuwe generatie van vrouwelijke countryartiesten. Dolly Parton, Linda Ronstadt, Emmylou Harris: dat zijn in Nederland grote namen. Maar de roem van Kacey Musgraves, Maren Morris, Carly Pearce en Lainey Wilson is een stuk beperkter. Terwijl deze vrouwen de afgelopen jaren een Country Music Association (CMA) Award als beste vocaliste in ontvangst mochten nemen.

Amerikanen zitten niet echt te wachten op Ilse DeLange

Bij de heren is de situatie hetzelfde. De namen van recentelijk door de CMA onderscheiden zangers als Chris Stapleton en Luke Combs doen in Europa veel minder bellen rinkelen dan vroeger John­ny Cash, Charlie Rich en John Denver. Grootheden die elkaar overigens niet per se bewonderden. Toen Rich in 1975 de beste zanger mocht bekendmaken en een envelop kreeg met de naam van Denver, stak hij deze demonstratief in brand.

Op 2 april worden in Austin, Texas andere prijzen uitgereikt: de Country Music Television (CMT) Music Awards, waarbij het publiek mag stemmen. Een goede aanleiding om vijf van de genomineerde zangeressen te belichten die zulke prachtige liedjes vertolken dat het begrijpelijk is dat de Amerikanen niet echt zitten te wachten op Ilse DeLange.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw