Premium Lock Pat Oliphant: journalist met de tekenpen

11 januari 2023Leestijd: 4 minuten
15 juni 2004

Voor Pat Oliphant was politiek tekenen geen vak of ambacht. In zijn ogen was het iets onvermijdelijks. Op bezoek bij de tekenaar.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

Cartoonist, Pulitzerprijswinnaar, inspirator en held van velen. Met zijn 87 jaar is hij de nestor van de internationale cartoonisten: Pat Oliphant.

Een van de meest geprezen en een van de meest gevreesde tekenaars van de Verenigde Staten was hij, en nog steeds stroomt zijn bloed voor wat er in de politiek gebeurt. De verkiezing van Donald Trump tot president, en in diens slagschaduw de opkomst van Steve Bannon, was – toen hij in 2017 al lang en breed met pensioen was – zelfs aanleiding de tekenpen nog één keer op te pakken. Heel duidelijk rukte hij zich nog één keer los uit zijn zelfverkozen ruststand.

Twee cartoons maakte hij, ondanks zijn slechte ogen. De tekeningen lieten maar weinig aan de verbeelding over: in een ervan bekijkt Trump zichzelf in de spiegel, gekleed in nazi-uniform, bemoedigend toegesproken door Bannon.

2 februari 2017

Voor Oliphant is politiek tekenen geen vak of ambacht

Als hij op een zonnige namiddag aan zijn glaasje witte wijn zit, is het hem aan te zien dat het enfant terrible nog altijd in hem leeft. In zijn rustieke Mexicaanse stoeltje van gevlochten hout met een leren zitting oogt Pat Oliphant als een soort opperhoofd. Sinds halverwege de jaren negentig woont hij samen met zijn vrouw Susan Conway aan een prachtig weggetje in de heuvels van Santa Fe.

Tijdens het gesprek legt hij een hand op de arm van zijn bezoek. ‘Ken je Fritz Behrendt,’ vraagt hij vrijwel meteen. Een connectie: Nederland, cartoonist, dus Behrendt. Ze hebben elkaar een aantal keer ontmoet. ‘Ik herinner me een congres in Londen, jaren geleden, waar we samen waren.’ Behrendt en Oliphant, beiden internationale grootheden, beschouwden zichzelf in hun hoogtijdagen als ‘journalisten met de tekenpen’. De in 1937 als jongen uit Duitsland gevluchte Nederlandse tekenaar overleed in 2008 op 83-jarige leeftijd.

Jo Spier

Lees ook deze bijdrage van Niels Beugeling: Op bedevaart naar het graf van tekenaar Jo Spier

Voor Oliphant is politiek tekenen geen vak of ambacht, zei hij al in 1976 in een interview met het magazine Rolling Stone. In zijn ogen is het een cause, iets onvermijdelijks, iets wat je doen moet. Tekenen als noodzaak.

The New York Times noemde Pat Oli­phant de meest invloedrijke cartoonist van zijn tijd. Zoals Peanuts en Snoopy in bijna elk dagblad te vinden waren, zo verschenen ook de politieke cartoons van Pat Oliphant dagelijks in ruim vijfhonderd kranten wereldwijd.

In Amerika werd Oliphant al snel een gevierd tekenaar

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw