Premium Lock Op bedevaart naar het graf van tekenaar Jo Spier

17 november 2022Leestijd: 8 minuten
Jo Spier met zijn vrouw Tineke in 1975 op de Zaadmarkt in Zutphen

Een bedevaart naar het graf van tekenaar Jo Spier in Santa Fe brengt curator Niels Beugeling in contact met diens zoon.

Aan de rand van Santa Fe, New Mexico, ligt achter een onopvallende poort een begraafplaats. Het is een vlak terrein. De laaggelegen grafstenen zijn van een afstandje bijna niet te zien. Bij een steen buigt een oudere heer zijn hoofd. ‘Hi mum, hi dad.’ Het is Tom Spier, zoon van Jo Spier, ooit de populairste tekenaar van Nederland.

‘Elke maand rijd ik hier wel een keertje langs,’ zegt de 91-jarige Tom. Twee decennia is hij gepensioneerd. Zijn beroep als tandarts heeft hij tot zijn zeventigste uitgeoefend, hij vond het te leuk om eerder te stoppen. Een groot deel van zijn levensloop is bepaald door de beslissing van zijn vader om naar de Verenigde Staten te emigreren. ‘Vader dacht dat zijn kinderen, dus mijn broer Peter, zus Celine en ik, een betere toekomst zouden hebben in Amerika, en daarin heeft hij gelijk gehad.’

Tom Spier bij het graf van Jo en Tineke Spier

Vijf ferme hoofdletters. SPIER. Meer dan de namen met hun geboorte- en sterfdata en plaatsen staan op de platte zerk, ingebed in de aarde, niet vermeld. ‘The Netherlands’ staat erbij, dat wel. In dit eenvoudige graf hebben Jo Spier en zijn vrouw Tineke hun laatste rustplaats.

Dat ze op deze plek zijn begraven en niet in New York, waar Jo woonde en werkte, komt doordat de tekenaar werd getroffen door een fatale hartaanval toen hij en zijn vrouw in 1978 bij hun zoon op bezoek waren. Moeder, ontredderd door de plotselinge dood van haar geliefde, bleef vanaf toen in Santa Fe.

Jo Spier met zijn vrouw Tineke in 1975 op de Zaadmarkt in Zutphen

De zonsondergang is adembenemend

Het landschap ligt er schitterend bij als Tom Spier in zijn fourwheeldrive terug naar huis toert. Typische vogels voor de streek als American crows en blue jays, blauwe gaaien, vliegen over. De zonsondergang is adembenemend. De Sangre de Cristo-bergen, de laatste uitlopers van de Rocky Mountains, steken scherp af tegen het laatste licht achter de blauw-zwarte avondlucht.‘Per jaar hebben we 320 dagen zon,’ zegt Tom, met enige trots: dit is de mooiste plek om te wonen als je het hem vraagt.

Bestel de Ter herinnering:

Jo Spier

Jo Spier was de meester van het minimale, die Nederland slim een spiegel voorhield. In Jo Spier. Ter Herinnering 1900-1978 schetst EW-redacteur Gerry van der List het leven en werk van de getalenteerde tekenaar. Uiteraard is deze biografie rijk geïllustreerd met prachtige tekeningen. Deze uitgave telt 104 pagina’s en kost € 4,99. Bestel op www.tijdschriftnu.nl/ew of bel 020-8947553.

‘Daar woont Robert Redford,’ doet hij er terloops nog een schepje bovenop. Hij wijst naar een karakteristiek straatje. De huizen zijn er geheel opgetrokken uit leem en hout. Deze bebouwing in de zogenoemde adobe-stijl, herkenbaar aan de organische vormen met dikke, rood-bruine muren en bestaande uit maar één woonlaag, draagt bij aan de zo kenmerkende sfeer van New Mexico.

Santa Fe, met 75.000 inwoners een van de kleinere steden in de Verenigde Staten, is sinds 1959 de thuishaven van Tom Spier. Hier woont hij met Ria, in de heuvels, in een van die adobe-huizen. ‘Spier House’ staat op een plaquette aan de gevel. De regel eronder meldt dat het is gebouwd naar een ontwerp van John Gaw Meem, de bekendste pueblo-revival-architect, wiens werk verwijst naar oude bouwstijlen van de oorspronkelijke bewoners van de streek.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw