Premium Lock Dit zijn de oerthema’s uit het kerstfilm-genre

05 december 2022Leestijd: 4 minuten
Macaulay Culkin in Home Alone. Foto: ANP

Van Charles Dickens tot Home Alone: het kerstfilm-genre ontleed.

Alleen al op IMDB, de Amerikaanse internetdatabase vol filminformatie, worden 1.205 titels genoemd. Allemaal films die met Kerstmis te maken hebben. Het hele kerstpakket, zogezegd. Met sneeuw, nog meer sneeuw, de kerstman die zijn eland kwijt is, liefdevolle aandacht voor alleenstaanden. Zo op het oog een heel divers genre. Toch kun je die lijst best terugbrengen tot een handvol oerthema’s. Daaruit op deze pagina’s een greep.

1. Wensdenken

Hoe het voor iedereen zou moeten zijn: in de vrolijke mozaïekfilm Love Actually (2003, regie door Richard Curtis) met zijn sterrencast – die loopt van Emma Thompson tot aan Bill Nighy – komt na vele verwikkelingen en minstens zoveel zielstuimelingen alles toch keurig op zijn pootjes terecht. In dit moderne sprookje hangt de liefde in de weken voor Kerstmis in de lucht. Zelfs Hugh Grant als nieuwbakken Britse premier moet er op Downing Street 10 aan geloven. Hij doet dat op de van hem zo bekende manier: iets willen zeggen, even stotteren en haperen, nerveus een keer met zijn ogen knipperen, en bam… daar valt zijn huishoudster Natalie al als een blok voor hem. Tegen alle protocollen in, maar in een kerstfilm mag dat.

Foto: ANP

2. Sprankje hoop

Om cynisch van te worden. Als je nu die beelden ziet uit de regio Cherson, Oekraïne, waar door de strijdende partijen de loopgraven voor de komende winter worden gegraven, is het gewoon weer 1914. Onwillekeurig denk je aan Joyeux Noël uit 2005 van Christian Carion. Daarin is het opmerkelijke kerst­bestand aan het westelijk front uit 1914 gereconstrueerd. Het verhaal wordt verteld door Franse, Schotse en Duitse ogen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw