Bondscoach Premium Corner

Jeroen Delmee: ‘Spelen in Oranje moet de mooiste tijd van je leven zijn’

18 juli 2022Leestijd: 9 minuten

Voormalig tophockeyer en nu bondscoach van het Nederlands hockey-elftal Jeroen Delmee (49) moet laveren tussen de eisen van de internationale topsport en de wensen van een nieuwe generatie.

Jeroen Delmee is net terug uit Londen, waar het Nederlands mannenhockeyteam twee interlands speelde tegen Engeland in de FIH Pro League, een competitie voor landenteams. Oranje heeft in een week tijd vier wedstrijden gespeeld en moet er de komende twee weken nog zes. ‘En dan hoor je voetballers weleens zeuren over een zwaar programma,’ zegt de bondscoach.

‘Reisdagen zijn voor sporters vaak zwaarder dan wedstrijddagen, zeker als de reis niet vlekkeloos verloopt. We gingen via Schiphol naar Londen, dus we hadden tegen alle jongens gezegd dat ze hun tenue en scheenbeschermers in hun handbagage moesten doen. Dan hadden ze in elk geval hun uitrusting voor het grootste deel compleet als de koffers niet op tijd zouden arriveren.’

Het viel mee, ook de sticks waren op tijd. En Oranje boekte twee fraaie zeges, nadat een paar dagen eerder ook Argentinië in een tweeluik was verslagen. In november en februari boekte Oranje ook al goede resultaten, tegen olympisch kampioen België en het opkomende Frankrijk. In de dagen na het interview zou zijn elftal dankzij goede wedstrijden tegen Duitsland en India de eindzege in de Pro League pakken. Maar de ogen zijn vooral gericht op het Wereldkampioenschap begin 2023 in Bhubaneswar, India.

Een verjongd Oranje won onder Jeroen Delmee in juni voor het eerst de Pro League. Foto: Willem Vernes/ANP

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.