Voetbalicoon Willem van Hanegem viert 75ste verjaardag

20 februari 2019Leestijd: 2 minuten
Willem van Hanegem. Foto: ANP

Willem van Hanegem is vandaag, 20 februari 2019, 75 jaar geworden.

Van Hanegem, of De Kromme, werd geboren in Breskens. Hij won met Feyenoord in 1970 als eerste Nederlandse club de Europacup I én de wereldbeker voor clubteams. Vier jaar later won hij met Feyenoord ook de UEFA Cup. Hij speelde ook 52 keer voor Oranje. Daarnaast voetbalde hij bij AZ, Chicago Sting en FC Utrecht.

Na zijn carrière als voetballer werd Van Hanegem trainer, onder meer van Feyenoord, Sparta en FC Utrecht. Ook was bij assistent-bondscoach van Oranje. Tegenwoordig is hij analist bij Ziggo Sport.

Interviews

Elsevier Weekblad sprak tweemaal uitgebreid met Van Hanegem. In 1990 laat hij optekenen: ‘Ik vind mezelf helemaal niet lastig, wel realistisch’. Het wereldkampioenschap voetbal staat dan voor de deur en Van Hanegem vertelt wat zijn ideale Nederlandse elftal zou zijn. Geen Vanenburg – want ‘die is meestal alleen maar met zichzelf bezig’.

> Lees het interview

Vorig jaar, opnieuw vlak voor een WK, sprak Elsevier Weekblad  hem opnieuw uitgebreid. Van Hanegem ergerde zich. Aan nieuwlichters die de spelregels willen veranderen. Aan trainers die in de dug-out in blocnotes zitten te schrijven. Aan jeugdcoaches die ‘gastjes’ beperkingen opleggen. Aan inspanningsfysiologen die ‘steeds meer te vertellen hebben en zichzelf ook al geweldig beginnen te vinden’.

> Lees het interview