Interviews

Voetbalicoon Willem van Hanegem viert 75ste verjaardag

20 februari 2019Leestijd: 2 minuten

Willem van Hanegem is vandaag, 20 februari 2019, 75 jaar geworden.

Van Hanegem, of De Kromme, werd geboren in Breskens. Hij won met Feyenoord in 1970 als eerste Nederlandse club de Europacup I én de wereldbeker voor clubteams. Vier jaar later won hij met Feyenoord ook de UEFA Cup. Hij speelde ook 52 keer voor Oranje. Daarnaast voetbalde hij bij AZ, Chicago Sting en FC Utrecht.

Na zijn carrière als voetballer werd Van Hanegem trainer, onder meer van Feyenoord, Sparta en FC Utrecht. Ook was bij assistent-bondscoach van Oranje. Tegenwoordig is hij analist bij Ziggo Sport.

Interviews

Elsevier Weekblad sprak tweemaal uitgebreid met Van Hanegem. In 1990 laat hij optekenen: ‘Ik vind mezelf helemaal niet lastig, wel realistisch’. Het wereldkampioenschap voetbal staat dan voor de deur en Van Hanegem vertelt wat zijn ideale Nederlandse elftal zou zijn. Geen Vanenburg – want ‘die is meestal alleen maar met zichzelf bezig’.

> Lees het interview

Vorig jaar, opnieuw vlak voor een WK, sprak Elsevier Weekblad  hem opnieuw uitgebreid. Van Hanegem ergerde zich. Aan nieuwlichters die de spelregels willen veranderen. Aan trainers die in de dug-out in blocnotes zitten te schrijven. Aan jeugdcoaches die ‘gastjes’ beperkingen opleggen. Aan inspanningsfysiologen die ‘steeds meer te vertellen hebben en zichzelf ook al geweldig beginnen te vinden’.

> Lees het interview

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.