Premium Lock De Kromme: ‘Ik ben helemaal niet negatief’

30 mei 2018Leestijd: 9 minuten
Willem van Hanegem tijdens de afscheidswedstrijd van Dirk Kuijt. Foto: ANP

Voetbalicoon Willem van Hanegem (74) is bang dat het mooie spelletje wordt verkwanseld. Daarom laat hij zich luid en duidelijk horen. Ook in de aanloop naar het WK.

Willem van Hanegem mist Johan Cruijff. Niet dat ze dikke vrienden waren, maar hun liefde voor het voetbal verbond ze. Net als Van Hanegem nu nog doet, maakte ook de twee jaar terug overleden Cruijff zich ­zorgen. ‘Johan had tenminste een bepaalde kijk en hield van het spel.’

Van Hanegem, ook wel de Kromme, ergert zich. Aan nieuwlichters die de spelregels willen veranderen. Aan trainers die in de dug-out in blocnotes zitten te schrijven. Aan jeugdcoaches die ‘gastjes’ beperkingen opleggen. Aan inspanningsfysiologen die ‘steeds meer te vertellen hebben en zichzelf ook al geweldig beginnen te vinden’.

‘Vroeger zaten we zo’n gozer achterna’

Of neem voetballers die door een medespeler totaal verkeerd worden aangespeeld en toch de duimen omhoog steken om positief te blijven. ‘Vroeger zaten we zo’n gozer achterna.’ En dan is er de belangenverstrengeling tussen clubs, bestuurders, trainers, voetballers, makelaars en media die volgens hem tot kritiekloosheid leidt en tot pappen en nathouden.

‘Johan was een van de weinigen die er ook tegenin gingen. Dat komt omdat hij die belangen niet had. De meeste mensen hebben die belangen wel, die gaan nooit ergens tegenin, want je weet maar nooit.

‘Als ik bondscoach van het Nederlands elftal ben en zeg dat ik jou wel een aardige speler vind, dan ga jij mij ook aardig vinden. Daarom heb je tegenwoordig voorlopige ­selecties van 32 spelers. Die gasten vinden de bondscoach meteen geweldig, natuurlijk. Allemaal dat soort flauwekul heb je.’

Het spelletje wordt verkwanseld

Zijn prominente medestander is er niet meer. ‘Een roepende in de woestijn? Zo zie ik mezelf niet. Ik zou het alleen te gek voor woorden vinden als dit mooie spel – want het is een van de mooiste spelletjes ter wereld – wordt verkwanseld. Dat is wat er gebeurt en daarom zeg ik er wat van.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw